Plastové peklo

Plasty sú lacné, ľahké a ich používanie je pohodlné, preto našli masové uplatnenie vo všetkých oblastiach nášho života. Teraz však zisťujeme, že v konečnom dôsledku za tento komfort draho zaplatíme.

03.11.2018 08:00
debata

Na začiatku bola snaha uľahčiť ľudom život. Na konci je plastové peklo. Ako sa hovorí: Cesta do pekla býva vydláždená samými dobrými úmyslami…

Plasty sú všade. V oceánoch plávajú ostrovy plné tzv. mikroplastov. Zamorili sme nimi vodu, nachádzajú sa v telách rýb i vtákov a teraz vedci v Rakúsku prvýkrát potvrdili, čo mnohí len tušili: plasty sa nachádzajú aj priamo v črevách ľudí.

Nik nevie, čo plasty spravia so zdravím človeka, no len ťažko sa dá očakávať, že tieto cudzorodé látky budú mať naň pozitívny vplyv.

Či sa nám to páči, alebo nie, lacné plasty budeme musieť nahradiť niečím iným. Aj keď obchodníci nie sú nadšení z predstavy, že by sa mali vzdať mikroténových vrecúšok, to je asi ten najmenší problém. V minulosti sme ovocie, zeleninu i pečivo balili do papierových vrecúšok, a preto zaradiť „spiatočku“ by nemal byť až taký problém.

Horšie je to s rôznymi obalmi – tu si pravdepodobne priplatíme, pretože vývoj nových plastov, ktoré by sa v prírode rýchlejšie rozložili, bude niečo stáť. Jedna z hlavných výhod plastov – ich nízka cena – tak zmizne.

Rovnako budeme v dohľadnej dobe zálohovať plastové PET fľaše, čím sa čiastočne vytratí komfort z ich používania. Na druhej strane, keď to dokážu Chorváti či Nemci, niet najmenších pochýb, že tento systém zvládneme aj my.

Bude nás to síce stáť trochu viac peňazí a budeme mať trochu menej pohodlia, no stojí to za to. Planéta je len jedna a ľudské zdravie tiež.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plasty #mikroplasty