Prehrali republikáni, nie Trump

Neprekvapí, že Donald Trump vyhlasuje kongresové voľby, v ktorých si republikáni podržali kontrolu nad Senátom, ale stratili Snemovňu reprezentantov, za úspech. Skôr by asi prekvapilo, keby 45. americký prezident realisticky uznal, že stratiť polovicu Kongresu je horšie, ako udržať si väčšinu v oboch jeho komorách.

07.11.2018 20:00
debata (6)

Z istého pohľadu však Trump skutočne má čo oslavovať: v kampani pred voľbami predsa nevystupoval vo farbách strany, ktorá ho nominovala, ale vo svojich vlastných. Tá časť Republikánskej strany, ktorá prežila, bude už čisto jeho stranou. A práve takú stranu bude po 1. januári, keď v snemovni zasadne demokratická väčšina, potrebovať.

Na oboch stranách teraz prebieha usilovné povolebné spinovanie. „Starí“ demokrati, zviazaní s ekonomickými elitami a závislí od svojej schopnosti zháňať sponzorské príspevky (na čele so staronovou líderkou snemovnej väčšiny Nancy Pelosi), napríklad môžu byť potichu spokojní s tým, že niektoré najvýraznejšie nové tváre vo voľbách neuspeli.

Republikáni prehrali, pretože nebudú môcť vládnuť, demokrati trošku vyhrali, pričom nebudú musieť vládnuť, a Trump sa chystá na boj. Spojené štáty čakajú dva tvrdé roky.

Progresívne krídlo demokratov vidí svoju budúcnosť práve v ľuďoch ako Beto O'Rourke, ktorý v boji o senátne kreslo s Tedom Cruzom neuspel, zato však dosiahol výsledok, o akom sa demokratom v Texase celé desaťročia ani nesnívalo. Alebo 39-ročný starosta Tallahassee Andrew Gillum, ktorý sa len tesne nestal prvým čiernym guvernérom Floridy, a podobne.

U republikánov je situácia po voľbách, ktoré prezident premenil na referendum o svojej osobe, jednoznačná. Zopár kritických hlasov, ako napríklad niekdajší kandidát na prezidenta Mitt Romney, ktoré v strane zostávajú na viditeľných pozíciách, už nezavážia ani toľko málo, čo dosiaľ.

Tam, kde prevážili republikánski voliči, prevážili skôr tí, ktorí voľby pochopili presne tak, ako im to sugeroval Trump. Z republikánskych politikov tieto voľby úspešne prežili najmä tí, ktorí sa plne postavili na prezidentovu stranu. Niektorí z nich dali v kampani otvorený priechod rasizmu, klamali s trumpovskou intenzitou a pokúšali sa všemožne znemožniť hlasovanie voličom protistrany.

Podfuk s utečeneckou karavánou údajne ohrozujúcou bezpečnosť a zdravie Američanov bude rýchlo zabudnutý. O to sa postará stanica Fox News a vzápätí médiá stredného prúdu trpiace chronickým syndrómom poruchy pozornosti. Čo zostane, bude strana lojalistov, ktorí budú brániť Trumpa vlastnými telami a stupňovať konfrontáciu v politicky ostro rozdelenej krajine.

Ak mal Trump na mysli takýto vývoj, potom áno, je to jeho víťazstvo. Pravda, ak by si republikáni udržali obe komory Kongresu, nemusel by sa obávať predvolaní pred snemovné vyšetrovacie výbory, žiadostí o sprístupnenie jeho daňových priznaní, a tak ďalej. Stavil však na udržanie Senátu a na konečnú premenu republikánov na stranu Donalda Trumpa. Republikáni prehrali, pretože nebudú môcť vládnuť, demokrati trošku vyhrali, pričom nebudú musieť vládnuť, a Trump sa chystá na boj. Spojené štáty čakajú dva tvrdé roky.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #demokrati #republikáni #Donald Trump #voľby do Kongresu