Trump hrá na Nixona

Republikánska strana stratila väčšinu v Snemovni reprezentantov, ale prezident Donald Trump posilnil svoju moc nad Republikánskou stranou. Turbulencie prvých dvoch rokov jeho vlády boli možno ničím v porovnaní s tým, čo môže ešte nasledovať.

08.11.2018 20:00
debata (3)

Trumpovi už vôbec nejde len o prestíž či šance na znovuzvolenie v roku 2020. Špeciálne vyšetrovanie veterána FBI Roberta Muellera je preňho reálnou osobnou hrozbou. Všeličo, čo by mu azda prešlo ako dedičovi miliónového developerského biznisu a hviezde bulváru, ho ako držiteľa najvyššej verejnej funkcie v rámci USA môže dostať rovno pred súd.

O tom, že by sa Trump nepríjemné vyšetrovanie mohol pokúsiť zahrať „na Nixona“ – t. j. natvrdo ho zrušiť, sa špekuluje prakticky od chvíle, keď sa pred rokom začalo. V stredu prezident, ktorý musí sám najlepšie vedieť, čoho sa obáva, vyhodil ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa, a špekulovať už niet o čom.

Podobnosti bijú do očí. Richard Nixon v roku 1973 vymieňal svojich ministrov spravodlivosti a ich zástupcov dovtedy, kým sa nenašiel taký, ktorý bol ochotný vyhodiť špeciálneho vyšetrovateľa aféry Watergate. Vyvrcholenie celej akcie, ktorá mu napokon politicky zlomila väzy, vošlo do histórie pod názvom ako z gangsterského filmu: Masaker sobotňajšej noci.

Ak Nixon stihol svoj masaker rezortu spravodlivosti za jednu noc, toto je masaker v spomalenom zábere.

Trump najprv vyhodil šéfa FBI Jamesa Comeyho, ktorý odmietol zastaviť vyšetrovanie ruského zasahovania do volieb 2016. Odvtedy útočí na Muellerovo vyšetrovanie, ktoré už zahŕňa nielen voľby, ale aj následné Trumpove pokusy mariť spravodlivosť a finančné pozadie jeho kampane a jeho podnikov. Financie môžu súvisieť s ruskou stopou, ale aj s inými federálnymi zločinmi, napr. daňovými. Na to všetko má Mueller mandát.

Niežeby Sessions nebol Trumpovi nadovšetko lojálnym ministrom. Neodpustiteľný hriech v prezidentových očiach však spáchal vtedy, keď sa vzdal dohľadu nad vyšetrovaním ruskej stopy. Pravda, nemal veľmi na výber: túto aspoň ako-tak prijateľnú konzekvenciu musel voči sebe vyvodiť po tom, čo sa ukázalo, že pred svojím vymenovaním do funkcie klamal Kongresu o svojich stykoch s Rusmi v čase pred voľbami a počas nich.

Trump však nepotrebuje len lojálneho ministra, ale aj takého, ktorý zruší Muellera. Sessions to byť nemôže, ale ani jeho zástupca Rod Rosenstein, ktorý na vyšetrovanie dohliadal namiesto neho. Práve on vybavil Muellera mandátom, ktorý mu dáva právo hrabať sa prakticky v čomkoľvek, čo v Trumpovom prípade zaváňa nezákonnosťou. A tak na čele rezortu dočasne zasadne šéf úradu Matthew Whitaker, ktorý sa už opakovane vyjadril, že Muellera treba prinajmenšom zbaviť financií a právomocí…

Ak Nixon stihol svoj masaker rezortu spravodlivosti za jednu noc, toto je masaker v spomalenom zábere, pripomínajú komentátori. Rozdiel je však ešte jeden. Nixona zhodila jeho vlastná Republikánska strana, ktorá kvôli nemu nechcela riskovať vlastnú budúcnosť. Dnešná Republikánska strana je v prvom rade Trumpova.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Richard Nixon #minister spravodlivosti Jeff Sessions