Všetci sú víťazi

Tak sme, zdá sa, opäť zažili voľby, v ktorých niet porazených. Všetci zvíťazili. Zvíťazili nezávislí, zvíťazil Smer, zvíťazila opozícia a pre SNS to bolo dokonca vraj obrovské víťazstvo. Možno sa pousmiať nad absurdnosťou pokusov o priaznivú interpretáciu volebných výsledkov za každú cenu. Lenže ak by tomu všetci naozaj verili, znamenalo by to, že z volieb vlastne niet pre nikoho poučenia, pretože ani niet dôvodu poučiť sa. Naozaj?

12.11.2018 20:00
debata (9)

Áno, nezávislí kandidáti na primátorov, starostov a poslancov obecných samospráv nepochybne štatisticky zvíťazili. Problém je len v tom, že v realite neexistuje žiadna skupina nezávislých. Medzi nezávislými sú napríklad bývalí straníci, podaktorí dokonca veľmi nedávno bývalí. V čom ozajstnom spočíva ich dnešná nezávislosť okrem toho, že v pravý čas naskočili na vlnu, ktorá visí vo vzduchu?

Pravdaže, predstavu starostu, ktorý nepatrí k žiadnemu straníckemu sekretariátu, netreba démonizovať. Aj komunálna politika však susedí s ostatnými poschodiami: od krajských, cez štátne až po európske politiky (fondy). Ktovie kde leží hranica medzi ešte zdravým počtom solitérov a už roztrieštenou samosprávou.

Dúfajme, že všetky tie víťazné rečičky sú iba výrazom snahy držať fazónu pred médiami a voličmi. Inak sa politický systém rozpadne.

Smer zvíťazil spomedzi strán? Na papieri opäť pravda. V skutočnosti je aj stranou, ktorá najviac stratila. A nielen preto, lebo aj najviac mala. Straty Smeru sú percentuálne aj absolútne. Napríklad strata krajských miest neznamená iba optickú nevýhodu pred parlamentnými voľbami – signalizuje i stratu voličov, ktorú menšie obce, v ktorých si Smer udržal pozície, už nemusia vykompenzovať.

Ak za posledný rok Smeru klesli „veľké“ predvolebné preferencie na čosi nad dvadsať percent a výsledky komunálnych volieb signalizujú rovnaký pokles, prinajmenšom to znamená, že Smer nenašiel komunálnu agendu, ktorou by sa na lokálnej úrovni dokázal odlíšiť od tej celoštátnej mediálne prepieranej. A takto víťazstvo nevyzerá.

Zvíťazila opozícia? Tento nonsens pramení z mechanického prenosu vzorca: čím menej hlasov pre Smer, tým viac pre opozíciu. Vzorec celkom neplatí ani pri parlamentných voľbách, ako dokázali aj tie ostatné, keď sa Smeru podarilo uzavrieť koalíciu s dovtedy opozičným Mostom-Híd, čo mnohí lídri akosi dodnes nerozchodili. V komunálnej politike, kde relatívne úspešne súťaží množstvo lokálnych strán mimo veľkého vládno-opozičného rámca, ale kde dominuje najmä fenomén nezávislých kandidátov, je potom už absolútne nepoužiteľný.

Ak by sa mali brať za bernú mincu výroky politikov, potom výsledkom týchto komunálnych volieb je všeobecné uspokojenie a ponaučením bude pokračovať v doterajšej rutine. Občas sa niekto začuduje nad rastúcou popularitou politickej značky „Nie som politik“, a pôjde sa ďalej po starom. Dúfajme, že všetky tie víťazné rečičky sú iba výrazom snahy držať fazónu pred médiami a voličmi. Inak sa politický systém rozpadne a ani si to možno nevšimneme.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby 2018