Štátny prevrat?

Štátny prevrat je náhla zmena politického systému a vládnucich skupín ľudí. Prevratom bola revolúcia v Rusku roku 1917, iránska revolúcia v roku 1979, ale hoci aj naša revolúcia v roku 1989. Bez ohľadu na to, čo si myslíme o kvalitách novej moci, prevraty spĺňali podmienku zásadnej a prudkej zmeny.

13.11.2018 20:00
debata (11)

Zásadná zmena nie je zmena mena predsedu vlády ani zmena vládnej strany za inú, ba ani zmena kompletnej vlády. Ak sa zachová zriadenie – v našom prípade parlamentná demokracia s oddelenými zákonodarnými, exekutívnymi a súdnymi piliermi moci – nie je to štátny prevrat. Ak sa zachová inštitút demokratických volieb, nie je to štátny prevrat.

Nie je to prevrat, pretože sa nemení vládnuca skupina ľudí. Tými napodiv nie sú konkrétni politici, ale občania, ktorí si v demokratických voľbách vyberajú svojich zástupcov. Bolo by veľkou hanbou, keby sme si museli opäť verejne opakovať Občiansku výchovu iba preto, lebo niekto nedokáže vysvetliť jednu politickú prehru.

Zatiahnutie elitnej policajnej zložky do vyšetrovania „pokusu o štátny prevrat“ je absolútne nenáležité. Rovnako ako šírenie konšpiračných teórií pri pokuse vysvetliť vlastné politické zlyhanie.

Organizátori protestných zhromaždení z jari tohto roku žiadali všeličo. Svoje podmienky neprestajne menili a koordinovali sa s kadekým. O nich a o ich angažovanosti si môže myslieť kto chce, čo chce. Pravdou zostáva, že ani jedna z ich požiadaviek nespĺňala náležitosti pokusu o štátny prevrat.

Keď na jeseň roku 2011 premiérka Iveta Radičová pohrozila Richardovi Sulíkovi predčasnými voľbami (neúspešne), pokúsila sa o štátny prevrat? Ako sa môžu požiadavkou predčasných volieb pokúšať o štátny prevrat občania – od ktorých je pritom priamo odvodená všetka dočasná moc politickej reprezentácie?

Alebo ešte inak. Ak si anonymný udavač a vzápätí vyšetrovateľ NAKA myslia, že stojí za to podrobne zisťovať, či sa o štátny prevrat nepokúsili organizátori protestov, prečo nepredvolajú Bélu Bugára? Neboli to predsa organizátori, ale v prvom rade on, kto dosiahol odchod Roberta Fica i Roberta Kaliňáka z vlády, keď pohrozil, že v opačnom prípade odchádza z vlády on… Že by bol výsluch Bugára absurdný? No veď práve.

Policajný prezident Milan Lučanský má pravdu, keď pripomína, že polícia je povinná preveriť každé trestné oznámenie. Výkriky o perzekúcii sú v tejto fáze naozaj predčasné a hysterické. Policajný prezident sám však musí cítiť trápnosť situácie, keďže hovorí, že si ju dá preveriť.

Už sme písali, že konšpiračné teórie sa často pokúšajú „vysvetliť“ nesúlad medzi zdanlivo malými príčinami a zdanlivo veľkými následkami. Lenže čo tu bolo vlastne malé a čo veľké? Je vražda malá a požiadavka na zmenu vlády veľká? Naozaj sa musela spriahnuť nejaká všemocná klika, aby žiadala – odchod premiéra, ktorý sa nedokázal včas zbaviť svojho ministra vnútra?

Ak by išlo o priznávanie nejakých príjmov alebo podobne, na to sú iné orgány. Zatiahnutie elitnej policajnej zložky do vyšetrovania „pokusu o štátny prevrat“ je absolútne nenáležité. Rovnako ako šírenie konšpiračných teórií pri pokuse vysvetliť vlastné politické zlyhanie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #konšpiračné teórie #NAKA #štátny prevrat #Za slušné Slovensko