Politický triler v Česku

Škandál premiéra obvineného z dotačného podvodu zmieta Českom už niekoľko rokov. Teraz však dostal nečakaný nový impulz. Novinári vypátrali jeho syna Andreja Babiša mladšieho, ktorého sa doteraz akosi nepodarilo vypátrať polícii. Podľa Babiša mladšieho Babiš starší vraj chcel, aby "zmizol" a zostal zmiznutý dovtedy, kým sa prípad uzavrie.

14.11.2018 20:00
debata (17)

Premiér hovorí o zneužívaní rodiny v politickom boji, zatiaľ čo opozícia chystá diskusiu o jeho odvolaní a dožaduje sa preverenia, či štátne orgány pri vyšetrovaní postupujú nezávisle. Všetko komplikuje fakt, že Babiš mladší, ktorý žije so svojou matkou vo Švajčiarsku, má podľa všetkého psychické problémy, ktoré si vyžadujú lekársku starostlivosť.

Je postup novinárov z portálu Seznam, ktorí ho vypátrali a urobili s ním rozhovor, prejavom hyenizmu? Podľa českého premiéra jednoznačne áno: „Odmietam túto manipuláciu a nehorázny tlak novinárov na orgány činné v trestnom konaní. Je mi ľúto, že sa tu usporiadala honba na moju rodinu, ktorú som jej svojím vstupom do politiky spôsobil, a ktorá tým teraz najviac trpí.“

Ak tu niekto do niečoho zaplietol Babišovu rodinu, bol to v prvom rade on sám, keď podľa osvedčenej finty previedol časť majetku na ňu, aby získal peniaze, ktoré by inak nezískal.

Kauza sa podľa portálu iDnes začala v roku 2006 rekonštrukciou dvora Semtín, ktorý patril firme spadajúcej pod holding Agrofert A. Babiša. Tá najprv vydala anonymné akcie, ktorými sa majetok farmy previedol na Babišove deti, jeho partnerku a jej brata. Vtedy sa podnik premenoval na Farmu Čapí hnízdo a vzápätí úspešne žiadal o dotácie: dostal celkovo 54 miliónov českých korún, v prepočte viac ako dva milióny eur. Po uplynutí lehoty, v ktorej sa kontrolovalo dodržiavanie podmienok dotácie, Čapí hnízdo sa dostalo späť pod Agrofert.

Babiš je teda obvinený z toho, že sa naoko zbavil firmy, aby tá dostala dotáciu, ktorú by nedostala, keby spadala pod jeho holding, a pri prvej možnej príležitosti si ju vzal naspäť – čo by bol subvenčný podvod.

Ak tu niekto do niečoho zaplietol Babišovu rodinu, bol to v prvom rade on sám, keď podľa osvedčenej finty, známej i z našich končín, previedol časť majetku na ňu, aby získal peniaze, ktoré by inak nezískal. Jeho rozhodnutie vstúpiť do politiky a zamiešať pri vysvetľovaní svojho podnikania rodinu i do politických kontextov, bolo tiež len na ňom samotnom.

Ak by mali platiť slová jeho syna, podľa ktorých Babišovi spolupracovníci (napr. lekárka, ktorá je na pražskom magistráte za ANO) zneužili jeho zdravotné ťažkosti, aby ho odpratali buď do psychiatrického zariadenia, alebo na Krym (!), znamenalo by to, že česká politika zažíva triler ako z filmu.

Česká polícia musí vysvetľovať, prečo dosiaľ nevypočula bývalého leteckého pilota, ktorý je ochotný hovoriť, alebo prečo aspoň nedisponuje informáciou, že je síce ochotný hovoriť, ale nespôsobilý vypovedať. Premiér bude musieť vysvetľovať svoje vzťahy a kontakty s ľuďmi, ktorí sa jeho syna údajne pokúšali „upratať“.

Všetci ostatní majú potom o príležitosť viac zamyslieť sa nad dôsledkami, aké môže mať voľba veľkopodnikateľov, ktorí zbohatli v prostredí divokého východu 90. rokov minulého storočia. V tejto skupine sme i my na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Čapí hnízdo #Bocianie hniezdo #Andrej Babiš mladší