Ekonomika silnie

Slovensko začína výrazne ťažiť z masívneho rozvoja automobilového priemyslu. Rast ekonomiky v treťom štvrťroku na úrovni takmer piatich percent je z pohľadu západných krajín EÚ nevídaný. Výroba áut je zatiaľ našou perlou.

14.11.2018 21:00
debata (1)

Teda aspoň dovtedy, kým nepríde kríza a ľudia tak ako v roku 2009 nezačnú obmedzovať výdavky. V takom prípade sa však prestanú kupovať nielen autá.

Slovensko by na nadviazanosť na automobilový priemysel doplatilo až vtedy, ak by kríza postihla iba automobilový priemysel. Taká však naozaj nie je na obzore. Vo svete sa síce skúšajú mnohé revolučné dopravné systémy, ale auto nemá silného masového konkurenta.

Popri výrobe áut musíme rozbehnúť ešte viac investície do výstavby diaľnic a obnovy ciest nižších tried. To je základom toho, aby sa rast ekonomiky dostavil do všetkých okresov. Ak sa k tomu pridajú reformy v zdravotníctve a školstve, kde sa naozaj robí stále málo, potom sa Slovensko môže stať ekonomickou šťukou v celom regióne.

So samotným faktom, že aktuálne rastieme dvojnásobne rýchlejšie ako Česko, sa úplne uspokojiť nemôžeme. Nie je totiž jasné, ako dlho nám to vydrží. Ide totiž aj o dôsledok toho, že Nemecko ako najdôležitejší ekonomický sused Česka už rastie pomalšie, a to aj pre pripravovaný brexit či šialené kroky prezidenta Donalda Trumpa, ktorý vnáša do svetového obchodu prvky protekcionizmu z minulého storočia.

Česká republika je pre Slovensko méta, na ktorú treba stále hľadieť. Ak sa ekonomicky dotiahneme na našich západných susedov, môžeme stúpať do ďalších poschodí. Potenciál na to má slovenská ekonomika veľký.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba diaľnic #automobilový priemysel #ekonomika Slovenska