Mayovej stratený podnik

Zástancovia zotrvania Veľkej Británie v Európskej únii si nemohli želať viac. Rezignácia ministra pre brexit Dominica Raaba ráno po tom, ako v stredu večer nepresvedčivou väčšinou osemnástich ku jedenástim hlasom kabinet schválil brexitový plán premiérky Theresy Mayovej, je pre nich dôkazom, že brexit je dobrodružstvom, ktoré nemôže mať dobrý koniec. Problém je v tom, že to isté si mohli želať i zástancovia tvrdého brexitu.

15.11.2018 20:00
debata

Medzi nich sa technicky zaradil i Raab, ktorý je síce pod viac ako päťstostranovým návrhom rozvodovej zmluvy medzi Britániou a Európou z titulu svojej funkcie spolupodpísaný, priebežne sa však netajil nevôľou nad tým, že dohoda vzniká na rokovaniach, na ktorých majú za Spojené kráľovstvo hlavné slovo skôr Mayovej emisári, ako on.

Tentoraz sa už nemusel brzdiť. Pri svojom odchode síce vyhlásil, že Mayová má stále jeho podporu, dodal však, že dokument považuje za „zradu brexitu“ a že Británia by sa nemala báť riskovať odchod bez dohody v odpovedi na „vydieranie zo strany EÚ“.

Mayovej vládu opustila i ministerka práce Esther McVeyová a ďalší nižšie postavení úradníci, najväčším úderom je však odchod Raaba. Raab patril k najvýraznejším zástancom brexitu a mohol to byť práve on, kto by premiérke pomáhal presviedčať tvrdé krídlo toryovcov v Dolnej snemovni o tom, že za daných okolností bol jej kompromisný návrh tým najlepším možným východiskom.

Hoci v kabinete (zatiaľ) stále ešte zostávajú niektoré iné postavy známe z brexitovej kampane, ich váha je oproti tej Raabovej o poznanie menšia. Skupina konzervatívnych euroskeptikov vedená Jacobom Rees-Moggom v jeho osobe stratila posledné hodnoverné alibi pre prípad, že by sa rozhodla Mayovú a jej vládu predsa len ešte raz podržať a Rees-Mogg podal návrh na vyslovenie nedôvery svojej premiérke.

Začína byť čoraz pravdepodobnejšie, že premiérka a jej plán môžu prežiť len vďaka milosti labouristov Jeremyho Corbyna.

V Londýne sa teraz zratúvajú duše, pričom začína byť čoraz pravdepodobnejšie, že premiérka a plán, s ktorým v stredu prišla na vládu a vo štvrtok do parlamentu, môžu prežiť len vďaka milosti labouristov Jeremyho Corbyna. Ak by sa mala vyplniť druhá časť Mayovej hesla: Buď to bude táto zmluva, alebo nebude žiadna zmluva, Corbyn si už môže chystať svoj prvý premiérsky prejav. A to, že „táto zmluva“ je zlá, hovorí i on.

Aby toho nebolo dosť, škótska premiérka Nicola Sturgeonová pripomína, že zmluva je neprijateľná aj pre stranu SNP, okrem iného i preto, lebo by dávala Škótsku nižší status a horšie možnosti v prístupe na spoločný európsky trh, ako Severnému Írsku. O tom že výhrady majú i koaliční partneri konzervatívcov, severoírski unionisti z DUP, nebolo pochýb už v stredu pred hlasovaním Mayovej vlády.

Predseda Európskej rady Donald Tusk už ohlásil mimoriadny summit EÚ s jedinou témou: brexit na 25. novembra. Ktovie, ale zdá sa, že pravdu budú mať nakoniec obe strany britského sporu. Tí, čo si myslia, že brexit bol dobrodružstvom, ktoré sa nemohlo skončiť dobre, i tí, ktorí budú za dobrý koniec považovať odchod z únie čo najtvrdším spôsobom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová