Keď elitní policajti klamú

Slová policajného prezidenta Milana Lučanského o tom, že ho vedenie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zavádzalo pri informovaní o svojom postupe v súvislosti s anonymným trestným oznámením na aktivistov Za slušné Slovensko, sú príliš závažné na to, aby nenasledovali činy. V tomto prípade personálne zemetrasenie.

18.11.2018 20:00
debata (93)

Už vo chvíli, keď prepukol huriavk okolo vypočúvania organizátorov protestov a skúmania ich účtov, bolo zrejmé, že sa Lučanský, ktorý hovoril, že si celú vec preverí, necítil komfortne. Na jednej strane je pravda, že polícia je povinná preveriť každé trestné oznámenie. Na druhej strane bolo očividné, že ten, kto posúdil toto konkrétne oznámenie ako relevantné, nevenoval ani najmenšiu pozornosť reáliám.

Iste, vyšetrovateľ môže napokon zahodiť celý „prípad“ do koša, pretože zistí, že názor, podľa ktorého sa tu niekto vôbec pokúsil o štátny prevrat, visí v právnom vákuu. Najprv však jeho nadriadený, šéf NAKA Peter Hraško, rozhodol, že stojí za to vyšetrovať, či požiadavka na predčasné voľby nebola pokusom o štátny prevrat a či medzi príspevkami na organizovanie protestov neboli náhodou peniaze zo zahraničia. Prednostne od démonizovaného Georgea Sorosa.

Ak vedenie NAKA neposkytuje pravdivé informácie o svojom postupe ani policajnému prezidentovi, je to otázka fungovania právneho štátu a ochrany bezpečnosti občanov.

Smola je, že ani jedno z toho, ba ani všetko dohromady ešte nie je korupciou, tobôž ohrozením demokracie. Čo mala teda NAKA podľa Hraška zisťovať? Nevieme, môžeme len hádať. Najhoršou odpoveďou by bolo, že zmyslom celého nezmyslu bolo škandalizovať organizátorov protestných zhromaždení. Čo, pravda, vypálilo tak, že sa začala škandalizovať vláda, ktorú Hraško vo funkcii nepriamo zastupuje. Zaujímavý je aj samotný hrdý oznamovateľ, čudná eštebácka postavička, ktorá so svojimi „zisteniami“ a udaniami obieha politickú scénu (poslanec za SaS Jozef Rajtár nemusí byť jediný, kto jej služby využil), aby mútila vody.

Bol to ten istý Peter Hraško, ktorého Lučanský hneď po svojom príchode do funkcie na jar odstavil od vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Čo sa, aspoň z hľadiska doterajších výsledkov vyšetrovania, určite neukázalo ako zlé rozhodnutie. Zrejme ho mal Lučanský vnútorne dobre zdôvodnené. Tentoraz sa už na vnútorné pochody nespoľahol, pretože svoje slová o tom, že ho vedenie NAKA zavádzalo, vyslovil na sociálnej sieti a vzápätí ich nechal zdupľovať svojou hovorkyňou.

Ak vedenie elitného policajného útvaru zavádza a neposkytuje pravdivé informácie o svojom postupe ani policajnému prezidentovi, nie je to otázka vzťahov medzi policajným prezidentom a vedením NAKA. Je to otázka fungovania právneho štátu a ochrany bezpečnosti občanov.

Lučanský dlhodobo hovoril, že by sa rád vyvaroval radikálnych zmien v NAKA, keďže je vo funkcii iba dočasne. To, že je niekto dočasným policajným prezidentom, však neznamená, že by mu mohlo byť dočasne jedno, či vedenie NAKA postupuje zákonne, alebo či v snahe zakryť svoje pochybenia nefalšuje dáta. Lučanský odhaľuje veci, ktoré by ho donútili konať, i keby nechcel. Fakt, že ich odhaľuje verejne, svedčí o tom, že skôr chce.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #Peter Hraško #NAKA #Milan Lučanský #Za slušné Slovensko