Hanba býva zadarmo

Ste presvedčení o tom, že migrácia je problém, ktorý nemožno prehliadať? Myslíte si, že je dôležité rozlišovať medzi utečencami a „obyčajnými“ migrantmi? Že tieto skupiny by mali mať rôzny právny štatút? Chápete nelegálnu migráciu ako zlý jav? Veríte, že treba bojovať proti pašovaniu ľudí? Že najlepšou prevenciou je bojovať proti príčinám masovej migrácie tam, kde vznikajú?

19.11.2018 20:00
debata (56)

Veríte, že existuje i taká migrácia, ktorá môže priniesť prospech cieľovým krajinám? Žiadate však, aby mal každý štát právo prijímať svoje vlastné zákony a pravidlá týkajúce sa migrácie?

Ak ste na väčšinu, či nebodaj na všetky tieto otázky odpovedali kladne, potom vedzte, že práve vaše názory tvoria jadro nezáväznej, zato však nie bezcennej Marakešskej deklarácie OSN, ktorá je medziproduktom dlhodobej spolupráce medzinárodného spoločenstva pri riešení problémov spojených s migráciou.

Aby sme si urobili obraz: na pôde OSN neurobíte dojem spomínaním dvadsiatich irackých kresťanov či dvesto sýrskych utečencov, smerujúcich i tak do Nemecka či Škandinávie. Na svete je momentálne vyše 250 miliónov migrantov, čo je masa rovná polovici obyvateľov Európy. Najviac v Afrike, pričom 80 percent tamojšej migrácie sa začína i končí na tom istom kontinente.

Marakešská deklarácia OSN je medziproduktom dlhodobej spolupráce medzinárodného spoločenstva pri riešení problémov spojených s migráciou.

Nikto pritom nechce, a veď ani nemôže, nikomu vnucovať, koľko a akých migrantov má prijať. OSN nemá kedy vyvracať znôšky lží, ktoré o tomto texte natárali najprv dezinformačné weby, potom krajná pravica, aby napokon zakotvili aj v hlavách politikov mainstreamu na Slovensku. Svet má dosť iných starostí, ako vysvetľovať niekomu u nás, že keď sa v deklarácii spomínajú základné ľudské práva, neznamená to, že migrácia má byť základným ľudským právom, no skrátka to, že migranti nie sú dotieravý hmyz, ale ľudia, s ktorými sa má zaobchádzať ľudsky dokonca aj vtedy, ak nespĺňajú podmienky na azyl a majú byť repatriovaní. Nik nám to osobitne vysvetľovať nebude, ak si to nevysvetlíme my sami.

Nikto vo svete nemá čas vysvetľovať osobitne fanúšikom slovenských politických strán ani to, že hovoriac o migrácii je reč aj o desaťtisícoch či státisícoch Slovákov žijúcich a pracujúcich za hranicami Slovenska, nielen o chimérických „ucelených enklávach“ exotických cudzincov. Ak Národná rada SR rituálne zapudí Marakešskú deklaráciu, nezapudí tým migráciu, bojové hordy Saracénov, Sorosa, slniečkarov, ba ani Angelu Merkelovú. Jediné, čo tým zapudí, bude zdravý rozum.

Deklarácia totiž hovorí inými slovami presne to, čo inak hovorí aj väčšina našich politikov. Aspoň vtedy, keď sa práve nesnažia naháňať politické body pridávaním sa k propagande fašistov. Tí aspoň vedia, čo chcú: mariť medzinárodný dialóg a spoluprácu všade, kde sa dá, a vzápätí sa vysmievať mainstreamu, že dialóg je mu nanič a spolupráca sa mu i tak nedarí. Mainstream si svojím pokrytectvom akurát kope vlastný hrob. Nuž čo. Dialóg a spoluprácu treba pestovať a investovať do nich. Hanba býva zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #sýrski utečenci #Marakešská deklarácia OSN #africkí utečenci