Ide vláčik, ide

Vládna koalícia o sebe hlása, že chce byť hrádzou proti extrémizmu na Slovensku. Hoci súčasné disonancie neznejú tak ostro, ako zopár ráz predtým, nemožno ich nepočuť. Pomaly to vyzerá, akoby byť hrádzou proti extrémizmu znamenalo zadržiavať jedného z koaličných partnerov, aby sa nepridal k extrémistom.

21.11.2018 20:00
debata (7)

Andrej Danko sa tváril ako politik, ktorý chce SNS očistiť od zlého mena a nacionalizmus premeniť na eufemistický novotvar „národniarstvo“. Okrem zmierenia so stranou s minulosťou útokov na menšiny a kriminálnikov v štátnych úradoch teda koalícia v roku 2016 verejnosti ponúkla obrázok zmierenia SNS a Maďarov v zastúpení Bélom Bugárom. Ako vyzerá idyla dnes?

Bugár sa úzkostlivo drží hesla, podľa ktorého keď v kabíne rušňovodiča vzplanie nejaká hádka, najdôležitejšie je, aby sa preto ešte nevykoľajil vlak. Niekto by to nazval štábnou kultúrou, iní zasa tvrdia, že Bugár hrá mŕtveho chrobáka.

V Smere riešia problém rozdvojenia osôb rušňovodiča a udávateľa smeru. Ten musel na jar odísť z exekutívy, pretože si nedokázal včas spočítať, že pozícia jeho hlavného spojenca vo vláde bola neudržateľná. Robert Fico chce byť naďalej volebnou jednotkou Smeru, a tak musí na jednej strane podporovať vládu Petra Pellegriniho, na druhej strane však aj neustále pripomínať publiku, že on nie je Pellegrini.

Teraz je čas, aby si koalícia niečo od Danka vypýtala. A prestala mu nahrávať ako Fico svojimi migračnými a konšpiračnými statusmi.

Dankovi zatiaľ rastú krídla. Vďaka jeho nepripravenosti sa však SNS akurát mení na hlavný kanál, ktorým sa do najvyššej politiky dostávajú témy extrému. Hoaxy z alternatívnych webov sa stávajú náhradkou hodnotovej výbavy strany. Výstupy jej predstaviteľov na tzv. kultúrne témy nie sú konzervatívne, akurát akoby kopírovali výkriky ignorantov z internetových diskusií bez substancie a argumentov.

Nehovoriac o ruských eskapádach. Ako pred ním mnohí iní nešťastníci, čo sa doma cítia nedocenení, Danko rýchlo spadol do pasce falošných chválospevov od ľudí, ktorí ich chcú použiť na svoje vlastné ciele. I na také, pre ktoré sa ocitli na sankčných zoznamoch a o akých sa na priateľských besiedkach pri vodke asi nahlas nehovorieva. A s Maďarmi sa zmieril tak, že kým tým Bugárovým nevie prísť na meno, jeho vzorom sa stáva podľa neho samotného Viktor Orbán…

Ak by bol o tomto rokoval náš parlament, bola by to rozprava o štáte a demokracii. Akurát, že keby mal takto o Dankovi rokovať náš parlament, nesmeli by v ňom najprv sedieť šíritelia konšpiračných teórií, exmafiáni a ich exmilenky, daňoví podvodníci, fašisti a protofašisti, šašovia napospol presvedčení, že nie oni jej, ale to demokracia má slúžiť im. Zo všetkých strán a denominácií. Kto by tam vlastne zostal sedieť?

Koaličná disonancia prebehla potichu. Koalícia v parlamente Danka opäť podržala, pričom všetkým je jasné, ako sa to má s jeho akademickým titulom i s jeho úprimnosťou. Teraz je čas, aby si koalícia za to niečo od Danka vypýtala. A prestala mu nahrávať ako Fico svojimi migračnými a konšpiračnými statusmi, alebo sa tváriť, akoby bolo jedno, kam ten vlak vlastne ide.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Danko #extrémizmus na Slovensku #koaličná disonancia