Víťazstvo niekoľkých, prehra mnohých

Od druhého piliera ľudia vo všeobecnosti očakávali, že si na dôchodku polepšia. Zatiaľ to však vyzerá tak, že jediný, kto si polepšil, sú dôchodkové správcovské spoločnosti, resp. súkromné poisťovne. Tie spravujú obrovský majetok (momentálne 8,03 mld. eur) a účtujú si za to nemalé peniaze.

24.11.2018 08:00
debata (16)

Ak by sme sa na druhý dôchodkový pilier pozreli optikou teórie hier, tak je zrejmé, že sa tu uplatňuje konfrontačná metóda (win-lose), kde víťazstvo jednej strany je prehrou tej druhej. Takýto prístup je však z dlhodobého hľadiska krátkozraký, keďže vstup do druhého piliera je u nás pre osoby mladšie ako 35 rokov dobrovoľný. A vzhľadom na to, že mladá generácie o tento spôsob sporenia nejaví veľký záujem (okrem iného aj preto, že DSS sú také nenásytné) si DSS a ich poisťovne vlastne samy kopú hrob.

To, že sa to dá robiť aj inak, ukazuje príklad z Estónska, kde za tie isté usporené peniaze človek získa takmer o pätinu vyšší súkromný dôchodok ako na Slovensku. Navyše prostredníctvom internetovej kalkulačky si vie vopred vypočítať, koľko dostane.

Pravdepodobne sú dôchodcovské spoločnosti i poisťovne v tejto pobaltskej krajine menej nenažrané a vedia, že keď sa veci riešia k vzájomnému prospechu oboch strán, tak takýto biznis je udržateľnejší.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodkové správcovské spoločnosti