Brexit stále s otáznikmi

Lídri Európskej únie a Veľkej Británie v nedeľu spoločne odobrili plán na usporiadanie vzťahov po odchode Spojeného kráľovstva z únie. Hoci v slovách európskych lídrov znela obligátna úľava zo skončenia rokovaní a smútok zo samotného faktu brexitu, skutočné odkazy únie do Londýna boli tvrdšie. Dohodu s Theresou Mayovou považuje únia v daných podmienkach za najlepšiu možnú a britskí politici si majú uvedomiť, že iná dohoda už nebude.

25.11.2018 20:00
debata

Inými slovami, všetko podstatné, čo sa mohlo udiať v Bruseli, sa už udialo a na ťahu je britský parlament. Ak ten zhodí túto zmluvu zo stola, jedinou možnosťou, ktorá Británii zostane, bude odchod bez zmluvy.

Britská premiérka potrebuje v snemovni 320 hlasov na to, aby pretlačila svoj plán a zachránila vládu. Z tesnej väčšiny 326 hlasov, ktorou jej vláda disponuje na papieri, treba hneď na začiatku odrátať 10 hlasov poslancov za severoírskych unionistov DUP, ktorí už zmluvu odmietli.

Neistých je podľa odhadov BBC ďalších 58 hlasov od toryovského tvrdého probrexitového krídla, pre ktoré je Mayovej plán „zradou brexitu“, pretože ponecháva Britániu v colnej únii, lenže bez toho, aby mohla spolurozhodovať o jej pravidlách, tak ako pred brexitom. Podľa BBC je ďalej na vážkach, ako sa rozhodne zhruba pätnásť konzervatívcov, ktorí sú za zotrvanie v únii a podporujú vypísanie druhého referenda o brexite.

Ak bude jasné, že britský parlament rozvodovú zmluvu s úniou odmieta a Brusel o inú nestojí, britskú ekonomiku a menu môžu čakať ďalšie tvrdé prekvapenia.

Opozícia nie je jednotná v tom, čo chce, zhodne sa však v tom, čo nechce: či už požadujú nové referendum, nové parlamentné voľby, alebo novú zmluvu, labouristi, škótska SNP i liberálni demokrati odmietajú zmluvu v takom znení, v akom ju v nedeľu premiérka Mayová dohodla a schválila s Bruselom.

Zdá sa teda, že Mayová môže rátať nanajvýš s 250 hlasmi, čo jej stačiť nebude. Teoreticky sa k nej môže pridať zopár labouristických poslancov, ktorí odskočia od postoja svojej strany, lenže sotva ich bude toľko, aby zmluva prešla. Čo potom?

Ak poslanci zmluvu odmietnu, Mayovej vláda bude musieť v priebehu niekoľkých týždňov predstúpiť pred parlament s nejakým novým plánom. Názorov na to, aký plán by to mal byť, je toľko, koľko je politických komentátorov v britských médiách. Nehovoriac o politikoch samotných.

Tu prichádzajú na rad opäť nedeľné odkazy z kontinentu. Správy totiž čítajú nielen politici, ale aj obchodníci. Ak bude jasné, že britský parlament rozvodovú zmluvu s úniou odmieta a Brusel o inú nestojí, britskú ekonomiku a menu môžu čakať ďalšie tvrdé prekvapenia.

Niektorí preto dôvodia, že Mayová môže po pár týždňoch prísť do snemovne s tou istou zmluvou – ktorej kvality sa však už uprostred búrky na trhoch budú poslancom javiť trochu inak ako dnes. Pravdaže, v hre stále zostáva i čoraz populárnejšia myšlienka nového referenda alebo požiadavka corbynovských labouristov na vypísanie nových volieb. Alebo dokonca žiadosť o odklad brexitu o rok, o čom už tiež bola reč.

Jednoducho povedané, európski vyjednávači si splnili svoju časť domácej úlohy, otázniky nad brexitom však visia ďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #britský parlament