Už včera bolo neskoro

Keď všetci vedia, že treba niečo urobiť, no nik sa nemá k činu, lebo ľuďom buď daný stav vyhovuje, alebo sú k problému ľahostajní, tak to zvyčajne vedie k tragédii. O tom, že takýto scenár sa neodohráva len vo filmoch, sa presviedčame stále dookola...

28.11.2018 22:00
debata (8)

Všetci vedia, že baníctvo na hornej Nitre treba postupne utlmiť, pretože ťažba hnedého uhlia je nerentabilná a jeho následné spaľovanie v elektrárňach neekologické. Vláda napriek tomu stále dotuje ťažbu uhlia a zo štátneho rozpočtu tak rok čo rok odtečie skoro 100 miliónov eur.

Riešiť útlm ťažby hnedého uhlia na hornej Nitre a následnú reštrukturalizáciu priemyslu bolo treba už dávno, lebo nik nechce, aby na ulici zostali bez práce tisíce baníkov. Thatcherovská Británia je dostatočným varovaním…

Na druhej strane, ak v baniach už pred krízou v r. 2008 bol problém zohnať zamestnancov zo Slovenska a Hornonitrianske bane hľadajú baníkov v zahraničí aj teraz, je absurdné, aby sme dotovali zahraničnú pracovnú silu.

Podľa prognózy demografov patrí okres Prievidza medzi tie, kde do roku 2035 dôjde k poklesu obyvateľstva. Starnutie a vymieranie ešte nikde neprinieslo prosperitu.

Keďže budeme musieť skoncovať so spaľovaním nekvalitného hnedého uhlia, aby sme splnili svoje povinnosti v rámci Parížskej dohody, je v našom vlastnom záujme vyriešiť túto otázku čo najskôr.

Rybia farma pri Handlovej či pestovanie paradajok v skleníkoch pri Novákoch sú prvé lastovičky, ktoré ukazujú, že transformácia v tomto regióne je možná. Preto namiesto dotovania nerentabilnej ťažby uhlia treba čím skôr rozbehnúť rekvalifikačné programy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bane #ekológia #Horná Nitra #hnedé uhlie