Ako prehovoriť Lajčáka

Mal by premiér Peter Pellegrini prehovárať Miroslava Lajčáka, aby zostal na poste šéfa diplomacie? Alebo by sa mal zmieriť s tým, že o zložení aj o politike vlády rozhoduje súboj Smeru a SNS o istú skupinu voličov? Za zotrvanie Lajčáka hovoria argumenty, ktoré apelujú na vyšší princíp. Dodržanie tohto princípu však nie je v Lajčákových rukách.

30.11.2018 20:00
debata (22)

Slovensko bude mať nejakú vládu, parlament a prezidenta i po ďalších voľbách. Nepochybne bude mať aj nejakého ministra zahraničných vecí a diplomatickú službu. Okrem toho, že voľbami sa neustále obmieňa panteón dočasných držiteľov moci, však existujú kvality, ktoré by mali zostávať nezmenené: základná predvídateľnosť a spoľahlivosť. Práve tieto kvality sú ohrozené. Nie tým, že Lajčák bol fakticky donútený podať demisiu, či tým, že sa Slovensko nepripojí k jednému medzinárodnému dokumentu, ale tým, ako a prečo sa to deje.

Exprezident Ivan Gašparovič celkom výstižne poznamenáva, že to, čo robí vládna koalícia, je sulíkovská politická samovražda. Dodajme, že táto samovražda prebieha už nejaký čas a netýka sa len jedného ministra a jedného dokumentu.

Peter Pellegrini ešte môže zachrániť vládnu koalíciu, na to však nepostačia jeho slovné ubezpečenia.

Robert Fico sa udalosťami na jar, po ktorých musel opustiť premiérske kreslo, nepochybne cítil zahnaný do kúta. Pre Smer ako stranu to však mohla byť príležitosť vyjsť z tieňa jedného muža. Ak sa cíti zahnaný do kúta predseda, nemusí to byť ešte dôvod, aby bola zahnaná do kúta celá strana. Práve tak sa však Smer správa.

Namiesto aby vzdoroval stupňujúcej sa agresivite SNS, aby si zachoval vlastnú tvár a povedomie o svojej sile, ďalej sa s ňou preteká v boji o malú skupinu voličov, ktorá mu navyše odpudzuje ostatné skupiny. Z minulých volieb osempercentný Andrej Danko môže svojou rétorikou internetových anonymných diskusií ešte chvíľu voličov naberať (Čo príde na rad po migrantoch a Rusku? Klimatická zmena?). Z minulých volieb dvadsaťosemper­centný Smer môže rovnakou taktikou iba ďalej strácať.

Vnútorné problémy Smeru, pravdaže, nemusia nikoho zvonka trápiť, lenže tie sa začínajú prejavovať ako problémy štátu, a to je už trochu iná hra. Lajčák predstavoval spojku so svetom a s obrazom, ktorý chcela vláda o sebe šíriť. Nie preto, že by bol nenahraditeľný, ale preto, lebo dokiaľ mal podporu vlády, dovtedy mohol aj Smer hovoriť o jadrách EÚ, o geopolitickom ukotvení Slovenska, o ostrove stability v strednej Európe a podobne. Z obojstranne výhodnej transakcie Lajčáka a Smeru, bez ohľadu na to, či bola úprimná, profitovali aj občania.

Pellegrini by nemal Lajčáka prehovárať preto, aby zostalo neporušené alibi Smeru, no preto, aby jeho vláda zostala predvídateľná navonok i doma. Paradoxne, ak by bol premiér schopný tieto kvality garantovať, Lajčáka by už ani nepotreboval.

Peter Pellegrini ešte môže zachrániť vládnu koalíciu, na to však nepostačia jeho slovné ubezpečenia. Ak to nedokáže, turbulencie sa budú vracať stále silnejšie a pokračovať budú až do neslávneho konca.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Peter Pellegrini #demisia Miroslava Lajčáka #politická samovražda