Krôčik vpred

Rozpočet na rok 2019 je vo vzťahu k navrhovanému nulovému deficitu prelomový. Je to ďalší krôčik k stabilite verejných financií. Nulový deficit na druhej strane vyvoláva otázniky.

04.12.2018 07:00
debata (1)

Na ekonomickej univerzite nás učili, že správny ekonóm žije na dlh. Ak máte isté budúce príjmy a zároveň pred sebou investičné výzvy, ktoré sa jednoznačne vyplatia, je lepšie ísť do toho aj za cenu primeraného úveru. Ak totiž budete na niečo šetriť, neskôr po pár rokoch zistíte, že ste dlho živorili a dobrú investičnú príležitosť ste jednoducho prepásli.

Najväčším problémom Slovenska stále zostávajú regionálne rozdiely. Vláda už nesmie dopustiť ďalšiu devalváciu zaostalých regiónov. Nesmie dôjsť k ďalšiemu rušeniu škôl, nemocníc, ale aj poľnohospodárskych družstiev a k odchodu mladých ľudí z východného či juhu stredného Slovenska.

Rozpočet na budúci rok celkovo nemožno hodnotiť ako zlý. V rámci možností, ktoré sú, treba povedať, že keď neprší, tak aspoň kvapká.

Títo ľudia zároveň musia vidieť nádej, že budú mať istú prácu, slušný príjem a zodpovedajúce zázemie pre deti. Na regióny sa na Slovensku roky doslova kašlalo. Výsledkom je presťahovanie sa ľudí z východu do Bratislavy. Po tom, čo zahraniční investori najmä z automobilového priemyslu obsadili západ Slovenska, postupne idú aj na východ. Ak tam však nenájdu dostatok mladých ľudí, do ďalších investícií sa hrnúť nebudú.

Riešením sú silnejšie investície do ľudí. Je fajn, že rezort práce chce ešte viac rozšíriť dotácie na zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných. Úspechom je tiež lepšie zamestnávanie Rómov a pokles nezamestnanosti na Slovensku k piatim percentám. Regióny potrebujú však ešte silnejší impulz, a to v podobe rozsiahlejšej siete diaľnic. Ich podpora v rozpočte by mala byť väčšia.

Opäť tu však žneme to, čo sa v minulosti zasialo. Príprava výstavby ide od vlády k vláde, chýba jasný plán, ktorý by bol nad politikou. Najprv sa stavia na severe, potom zas na juhu. Všade trocha. Potom je tu veľké množstvo nedokončených ciest s nejasnou budúcnosťou. Stavia sa na Kysuciach, v Šariši, v Turci aj na juhu Slovenska. Kedy budú diaľnice súvislé, však isté nie je.

V prípade podpory rodín s deťmi triafa rozpočet na budúci rok klinček po hlavičke. Vyšší daňový bonus pre rodičov a obedy zadarmo pre deti sú dobré opatrenia. Rovnako aj návrat mladomanželských pôžičiek. To, čo mladých ľudí trápi najviac, je cena bývania. Po zaplatení 350 eur mesačne za hypotéku a ďalších výdavkov spojených s užívaním bytu a výchovou detí toho mladým rodinám veľa nezostáva. Ráznym rezom by bola masívna podpora nájomných bytov zo strany štátu. Priestor, kde zlyháva štát, zatiaľ využívajú developeri, ktorí chrlia lacné stavby a predávajú ich draho. Pri súčasných nízkych úrokoch sa kupovať byt na dlh ešte ako-tak dá, ale čo bude, keď sa súčasné úroky o pár rokov zdvojnásobia?

Rozpočet na budúci rok celkovo nemožno hodnotiť ako zlý. V rámci možností, ktoré sú, treba povedať, že keď neprší, tak aspoň kvapká. Niektoré opatrenia sú dobré, iné v ňom chýbajú. Nulovým deficitom sa vytvára vankúš pre prípad ekonomickej krízy, ktorá by prišla zo sveta. Dobré investície aj za cenu vyššieho deficitu by však predkrízovým vankúšom boli tiež.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet #rozpočet 2019