Vrtieť Pellegrinim

Ak je niekto smutným hrdinom celej kauzy Marrákeš, nie je ním Miroslav Lajčák. Ten si ešte stále môže užívať luxus výberu, keďže jeho odchod si neželá premiér ani prezident, a napokon ani šéf strany, ktorá ho do ministerskej funkcie nominovala. Aspoň oficiálne.

04.12.2018 20:00
debata (58)

Nie je ním ani Andrej Kiska, pretože ten si užíva svoj vlastný verbálny luxus pred svojím vlastným publikom. Takým hrdinom je tu, samozrejme, Peter Pellegrini.

Lajčákov politický nezdar neohrozí jeho diplomatickú kariéru. Napokon, od veci nie je úvaha, či sa to celé neskončí aj tak, že vláda podporí jeho kandidatúru na nejaké významné miesto v medzinárodných inštitúciách výmenou za jeho útrpné akceptovanie marrákešskej blamáže. Svojím postojom a rozhnevanými výrokmi z minulého týždňa navyše získal i nejaký politický kapitál – hoci asi nie v očiach voličov SNS a Smeru.

Najsilnejším chvostom je tu momentálne Danko, ktorý okolo globálnej dohody o migrácii vyrobil cirkus, a teraz sa už len prizerá.

Kiska zasa podľa všetkého bude musieť Lajčákovu demisiu jednoducho prijať, ak ju šéf diplomacie definitívne nestiahne. Marrákeš nebol jeho dielom a na jeho hlavu nepadne ani odchod šéfa diplomacie za takýchto hlúpych okolností. Prezident s ministrom sú teraz v pozíciách prizerajúcich sa a reagujúcich. Tým, na koho sa pozerajú a na koho budú potom reagovať, je Pellegrini.

Predseda vlády dostal od predsedu Národnej rady za úlohu pripojiť k vládnemu rozhodnutiu to, čo sa Andrejovi Dankovi nepodarilo pripojiť k parlamentnému vyhláseniu: neúčasť akéhokoľvek zástupcu Slovenska na konferencii o globálnom pakte o migrácii. Túto úlohu ochotne prijal, o čom svedčia jeho vyhlásenia, že do Marrákeša sa nejde ani po tom, čo jeho šéf diplomacie pohrozil demisiou.

Od svojho straníckeho lídra dostal Pellegrini za úlohu ukuť drevené želiezko: docieliť, aby do Marrákeša nikto nešiel a zároveň, aby Lajčák zostal šéfom rezortu zahraničných vecí. Aj túto úlohu prijal, keďže dosiaľ nevzal Lajčákovu rezignáciu na vedomie a pokúša sa ho prehovoriť. Ak sa mu to podarí tak, že pritom nesplní tú prvú časť úlohy od Roberta Fica, môže mať problémy v Smere. Ak sa mu to nepodarí, nesplní druhú časť úlohy a problémy môže mať tak či onak. Ako sa hovorí, všetko je možné, ale potom aj to, že všetko je nanič.

Spor už nie je o to, či má Slovensko globálnu dohodu o migrácii prijať. Väčšina politickej reprezentácie v parlamente i vo vláde sa postavila proti, a s tým dnes nikto nič neurobí. Napokon, takto spor nepostavil ani Lajčák, ktorý žiadal len to, aby do Marrákeša niekto išiel, hoci aj preto, aby tam objasnil, prečo sa Slovensko nepripojí. Jadrom sporu je teda iba hlúpe a zbytočné teátro okolo našej účasti. Tú parlament nezakázal, no premiér ju nepochopiteľne napriek tomu sľúbil zatrhnúť na vládnej úrovni.

Keď chvost vrtí psom, namieste je podozrenie, že psík asi nebude celkom pánom svojho tela. Najsilnejším chvostom je tu momentálne Danko, ktorý vyrobil cirkus, a už sa len prizerá. Nik ho nenúti reagovať, nieto ešte upratovať následky. Taký nezaslúžený luxus nemá nikto zo zúčastnených.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Peter Pellegrini #I #Globálny pakt o migrácii #marrákešská blamáž