GLOSA K NBS: Hrdo, odborne, slušne?

Na Slovensku nie je veľa inštitúcií, z ktorých by si politici neurobili trafiky. Kam len oko dohliadne, takmer všade sedia „vyslúžilci“, ktorí za odmenu dostali nejaký teplý flek. Hoci sa toho veľa narozprávalo o potrebe dosadzovať do funkcií ľudí na základe odbornosti, realita je iná...

06.12.2018 22:00
debata (4)

Národná banka Slovenska je jednou z mála ustanovizní predstavujúcich výnimku. A tak by to aj malo zostať, lebo centrálna banka, ktorá má za úlohu prispievať k zabezpečeniu menovej politiky, udržiavaniu finančnej stability v eurozóne a vykonáva dohľad nad finančným trhom, je príliš dôležitá na to, aby ju riadili ľudia dosadení do riadiacich funkcií na základe politických kamarátšaftov.

Ak v prípade ministra Kažimíra možno polemizovať, či je vhodné, aby do guvernérskeho kresla zasadol bývalý vysokopostavený politik (hoci je to odborník), v prípade viceguvernéra Jozefa Hudáka niet absolútne pochýb, že na tomto mieste nemá čo hľadať.

„Politický obchod“ SNS so Smerom, kde si národniari výmenou za podporu Kažimíra vypýtali post viceguvernéra banky, nás tak môže vyjsť veľmi draho. Práca v nebankovej spoločnosti nie je dostatočným kvalifikačným predpokladom na to, aby niekto získal tak dôležitú funkciu, skôr naopak, predstavuje obrovský hendikep.

SNS zo svojho volebného hesla: Hrdo, odborne, slušne, urobila dávno frašku. Lenže tá by sa mala skončiť pred bránami NBS.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Peter Kažimír #Smer #Národná banka Slovenska #Jozef Hudák