Dobrý koniec?

Koniec dobrý, všetko dobré? Na tom sa možno zhodnúť iba po tom, čo sa najprv zhodneme na tom, čo je dobré a čo je koniec. Miroslav Lajčák oznámil, že zostáva na čele rezortu zahraničných vecí.

07.12.2018 20:00
debata (5)

Za to dobré, čo mu vraj umožnilo vziať späť svoju výpoveď – demisiu, Lajčák označil to, že dostal od premiéra Petra Pellegriniho garancie, že na našej zahraničnopoli­tickej orientácii a stratégii sa nič nemení.

Pravda, podaktorí z nás si azda ešte spomenú, že jeho demisiu nevyvolala orientácia Slovenska, ale prostý fakt, že z neho Andrej Danko verejne urobil hlupáka, ktorý vraj svojvoľne celé roky pripravoval čosi, čo Slovensko odmieta (globálny pakt o migrácii). Situácii isto nepomohlo ani to, že Smer, ktorý Lajčáka do funkcie dostal, nezasiahol proti Dankovi a jeho ľuďom, ale naopak, postavil sa na ich stranu. Poskytol Pellegrini Lajčákovi garancie, že ani toto sa už nebude opakovať?

Čo je tu dobré pre Lajčáka, teda predbežne nevieme. Zato však celkom jasne môžeme vidieť, čo je na späťvzatí demisie ministra zahraničných vecí dobré pre predsedu vlády. Dokiaľ zostáva Lajčák vo funkcii, dovtedy sa Pellegrini bude môcť tváriť, že výpady SNS proti našej zahraničnej politike sú len príslovečným štekaním psov na karavánu, ktorá ide ďalej.

Dokiaľ zostáva Lajčák vo funkcii, dovtedy sa Pellegrini bude môcť tváriť, že výpady SNS proti našej zahraničnej politike sú len príslovečným štekaním psov na karavánu, ktorá ide ďalej.

Či na zotrvaní Lajčáka bude pre vládu niečo aj objektívne dobré a či to nebude len lacné politické alibi, bude však závisieť predovšetkým od Pellegriniho samotného. Pretože, ako sa ukázalo prakticky ihneď po oznámení, že Lajčák svoju demisiu sťahuje, Danko nemieni prestať. Svojimi „otázkami“, ktoré si vraj chce so šéfom diplomacie vyjasniť na osobnom stretnutí, predseda SNS dáva zreteľne najavo, že takéto vyústenie situácie nepovažuje ani za dobré, ani za konečné.

Nemusíme tu hneď rozohrávať konšpiračné úvahy o prameni Dankových snáh zasahovať do našich dlhodobo stanovených a akceptovaných zahraničnopoli­tických priorít. Pravda je, že keby bol agentom, ktorého úlohou je narušiť naše globálne ciele a spojenectvá, nekonal by inak. Inými slovami, Danko naše ciele a spojenectvá systematicky napáda a spochybňuje a v tejto chvíli je vcelku jedno, či to robí, povedané s klasikmi V&W, „z blbosti, nebo za cizí peníze“.

V tejto chvíli je dôležité, aby predsedu parlamentu odkázali do patričných medzí tí, ktorí na to majú možnosti vyplývajúce z ich postavenia v systéme. Na prvom mieste premiér Pellegrini. Ak Lajčák hovorí pravdu o garanciách, ktoré od premiéra dostal, a ak premiér hovoril pravdu o tých garanciách, práve teraz má možnosť dokázať ich v praxi. Tančeky okolo demisie-nedemisie ministra zahraničných vecí už naozaj začínali byť smiešne, ale v nich podstata neväzí. Danko sa u Lajčáka môže informovať o čomkoľvek len chce, nemôže však vyvíjať na neho nátlak poza chrbát šéfa exekutívy.

Jednoducho povedané, dnes vieme len to, že Lajčák neodchádza a Pellegrinimu odpadol kameň od srdca. Či je to koniec, dokonca aj dobrý, sa ešte len ukáže.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Andrej Danko #Peter Pellegrini #minister zahraničných vecí