Balíčky ako reštart?

Dá sa očakávať, že nová vlna balíčkov a sociálnych darčekov, ktorú na sneme Smeru avizoval jeho predseda, vzbudí obvyklé úškrny. A azda aj obvyklý nepomer medzi tvrdeniami, že ide o nepodstatné omrvinky na jednej strane a zápalistým vysvetľovaním, že tie nepodstatné omrvinky sú ekonomicky škodlivé na druhej strane.

09.12.2018 20:00
debata (16)

Z hľadiska najsilnejšej vládnej strany však podobné vyhlásenia v tejto chvíli znamenajú čosi iné. Sociálne darčeky nemusia byť objektívne politickým programom, pre Smer, oslabený udalosťami z jari tohto roka, však znamenajú pokus o návrat k obvyklému módu existencie. Otázkou je, nakoľko je takýto návrat pre stranu Roberta Fica možný.

Ak boli všetky obvinenia proti Smeru, ktoré sa tento rok objavili vo verejnom priestore, naozaj také nepodložené, vymyslené a účelové, ako to tvrdí Fico, Smer mal ľahkú možnosť dokázať ich účelovosť. Okrem iného tým, že by nepristal na hru svojich kritikov. Lenže Smer urobil pravý opak, a túto chybu najviac stelesnil práve jeho predseda.

Keď Fico celkom správne poukazuje na neúnosnú mieru nenávisti na sociálnych sieťach a v anonymných diskusiách, on prvý by sa mal opanovať pri vyslovovaní nepodložených sú­dov.

Keď Fico celkom správne poukazuje na neúnosnú mieru nenávisti a potenciálneho násilia na sociálnych sieťach a v anonymných diskusiách, on prvý by sa mal opanovať pri vyslovovaní nepodložených súdov, silných slov a výkrikov, ktoré nenávisť môžu vyvolávať. Nielen jemu sa totiž anonymovia vyhrážajú. Vyhrážajú sa napríklad aj všetkým, ktorých on sám opakovane označuje za Sorosove deti, agentov cudzích záujmov a div nie za sprisahancov proti štátu.

Ak teda s Ficom zdieľame obavu, že anonymná verbálna nenávisť môže jedného dňa prerásť do reálnej nenávisti vyjadrenej násilím v reálnom svete, musíme mu pripomenúť možno brutálny, no nie úplne odťažitý príklad. Nenávisť nórskeho vraha Breivika sa nedemonštrovala na migrantoch, ale na tých, ktorých považoval za „vítačov" a „slniečkarov“. Zhodou okolností to bol dorast nórskej sociálnej demokracie…

Ak chcete zosobňovať hlas väčšiny, nemôžete sa účelovo tváriť ako utláčaná menšina. Smer chce vyhrať aj ďalšie voľby, čo je logické. Očividne chce pritom opäť staviť na tie svoje stránky, ktoré síce nemusíme považovať za programovo sociálno-demokratické, no zato ich ešte nemožno označiť za nelegitímne či nedemokratické. Mal by preto prestať so sebaľútosťou a odolať pokušeniu vyostrovať spoločenskú konfrontáciu, v akej nikdy nemôže uspieť.

Smer chce nielen vyhrať ďalšie voľby. Chce ich vyhrať s Ficom na čele. V strane nie je nik, kto by predstavoval životaschopnú alternatívu. Smer dávno uviazol v kruhu: keďže nikto neprinesie toľko hlasov ako predseda, nikomu ani nie je prakticky dovolené popri ňom vyrásť na niekoho, kto by potenciálne tiež dokázal priniesť toľko hlasov.

Takýto kruh sa, pravda, netýka len Smeru, lenže to je teraz vedľajšie. Šikovný kúzelník dokáže z klobúka vyťahovať stále toho istého králika veľmi dlho, nie však donekonečna. Do riadneho termínu volieb zostáva ešte zhruba šestnásť mesiacov, a to je v politike takmer ako večnosť.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer