Britský pat

Postoj Britov k brexitu pripomína rozprávku, v ktorej má žena prísť aj na koni, aj peši, vyzlečená a zároveň oblečená, s darom i bez neho.

10.12.2018 20:00
debata (8)

Podľa prieskumu spoločnosti ComRes ani jeden postoj jasne neprevažuje. Briti sú proti zotrvaniu v EÚ a zároveň sú aj proti druhému referendu. Sú proti vyjednanej dohode o vystúpení Británie z EÚ, aj proti prípadnej „vylepšenej“ novej dohode, no zároveň sú aj proti tvrdému brexitu.

Na rozdiel od rozprávky však v realite platí buď – alebo. Buď sa Londýn s Bruselom dohodnú, alebo bude nasledovať tvrdý brexit.

Keďže postoje poslancov kopírujú názory voličov, väčšinu v parlamente nemajú ani tí, ktorí sú za dohodu a s úniou by chceli zachovať čo najtesnejšie vzťahy, ani tí, ktorí by si priali čo najtvrdší „rozvod".

V takejto situácii sa niet veľmi čo čudovať, že hlasovanie o „rozvodovej zmluve“ medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ sa odkladá na neurčito. Premiérka Mayová si je vedomá, že na dohodu o brexite nemá dostatočnú podporu v parlamente a nechce preto riskovať, že situácia sa ešte viac vyhrotí. Lenže zmení sa azda niečo po Vianociach? Dostanú odrazu toryovci rozum?

Momentálne to vyzerá tak, že Británia smeruje k tvrdému brexitu. Ten pocítia Briti na vlastnej peňaženke. Včera hneď po oznámení odkladu hlasovania libra opäť klesla voči doláru aj euru. A to je iba začiatok…

Samozrejme, po verdikte Súdneho dvora EÚ, ktorý rozhodol, že Spojené kráľovstvo môže jednostranne stiahnuť svoj zámer odísť z EÚ, je tu ešte jedna možnosť: zostať v únii, no o tej nechce britská vláda ani počuť.

Nádej však zomiera posledná.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Theresa Mayová