Zbohom baniam!

Dobrá správa znie, že štát prestane dotovať elektrickú energiu vyrábanú z domáceho uhlia. Ľudia, ktorí sa dnes ročne skladajú baníkom sumou 100 miliónov eur, tak ušetria.

12.12.2018 20:00
debata (14)

Zlá správa je, že sa tak stane až v r. 2023. Splodiny vznikajúce spaľovaním nekvalitného hnedého uhlia tak budú znečisťovať ovzdušie na hornej Nitre ešte minimálne najbližších päť rokov. Minimálne preto, lebo bez dotácií ťažba uhlia rentabilná nebude, no teoreticky sa môže stať, že ceny dovtedy pôjdu hore, čo je však málo pravdepodobné. Bane, v ktorých miznú peniaze ako v čiernej diere, tak skôr či neskôr zatvoria.

Ak by sme mali zodpovedných politikov, ktorí by sa otázkou transformácie baníctva u nás zaoberali už pred 20 rokmi, tak by sme dnes túto otázku nemuseli riešiť. Už vtedy bolo zrejmé, že daný stav je neudržateľný. Keďže takých nemáme, komíny v Novákoch čmudia veselo ďalej a vypúšťajú viac emisií CO2 ako všetky dieselové osobné autá na Slovensku dohromady!

Alebo… ak by existovala kvalitná cestná infraštruktúra, konkrétne bola vybudovaná R2 z Trenčína do Prievidze, tak nová automobilka mohla stáť pokojne 80 km severne od Nitry. V okrese Prievidza je dlhodobo najvyššia nezamestnanosť v Trenčianskom kraji (v októbri dosahovala 4,42 %) a najmä je tu predsa len o niečo menej úrodná pôda, resp. horšia klíma.

To nie je plač nad rozliatym mliekom, len smutné konštatovanie, že ak by sme dokázali štát riadiť efektívnejšie, mali by sme o problém menej.

Hoci útlm každého odvetvia, ktoré je v danej oblasti dominantné, predstavuje z krátkodobého hľadiska problém, v dlhodobej perspektíve je to výzva začať robiť niečo nové a perspektívne.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Hornonitrianske bane #koniec baníctva