V Londýne nič nového

Britská premiérka Theresa Mayová prežila hlasovanie o dôvere v Dolnej snemovni a toryovské jadro, ktoré jej chcelo vysloviť nedôveru, si búcha hlavy o steny. Podľa všetkého so svojím palácovým prevratom vyrukovali priskoro. Ďalšie hlasovanie o dôvere bude možné až o rok, a to už bude o brexite rozhodnuté. Tak či onak. Ani premiérka Mayová však z parlamentného hlasovania nevychádza posilnená.

13.12.2018 20:00
debata

Kríza a vnútorné rozbroje v radoch konzervatívcov pokračujú ďalej s nezmenenou intenzitou, akurát teraz už bez možnosti aspoň iluzórnej katarzie v podobe výmeny predsedníčky, ktorá by znamenala aj výmenu na čele kabinetu. Navyše, Mayová hlasovanie prežila i vďaka svojmu prísľubu, že do ďalších volieb už nepovedie Konzervatívnu stranu ona, ale nový líder.

Osud Veľkej Británie je tak už celé roky manipulovaný vnútornou krízou strany, ktorá vyvolala hlasovanie o odchode z Európskej únie, potom sľúbila, že Spojené kráľovstvo hladko brexitom prevedie, aby nakoniec zistila, že taký brexit, ktorý by uspokojil tvrdých zástancov odchodu a zároveň utíšil obavy zástancov zotrvania v únii, jednoducho nedokáže ponúknuť.

Napriek tomu Mayová, ktorá v stredu vyhrala bitku, no vojna o schválenie jej politickej dohody s úniou zostáva naďalej pred ňou, stále hovorí o možnosti, že by sa brexit nakoniec neudial, ako o risku, ktorému sa treba vyhnúť. Inými slovami, honba za svätým grálom pre Britániu výhodného odchodu z EÚ, dokonca aj možnosť, že Británia odíde bez uzavretia politickej dohody s kontinentálnou úniou, majú naďalej prednosť pred úvahami o zaradení spiatočky alebo vrátení otázky brexitu na opätovné prehodnotenie verejnosti.

Ak chce Londýn na procese vystúpenia z EÚ čokoľvek meniť, potrebuje na to súhlas EÚ.

Mýtus o racionálnej a pragmatickej britskej politike nemôže vyzerať smiešnejšie v časoch, keď sa bohatí sponzori brexitu, ktorí majú vo vreckách preventívne vybavené pasy členských štátov EÚ, bijú hrdo do národných pŕs a keď sa najmasovejšie sebapoškodenie v moderných dejinách Európy vydáva za prejav odvahy, heroizmu a oprávneného optimizmu.

Britskí politici sa zaoberajú možnosťou odkladu aktivizovania článku 50 z konca marca budúceho roka na nejaký neskorší termín. Takýto scenár by bol určite na programe dňa, keby bola Mayová v stredu padla a konzervatívnu vládu by čakala rekonštrukcia alebo nové voľby. Lenže ani to by ho ešte neurobilo pravdepodobným. Ak chce Londýn na procese vystúpenia z EÚ čokoľvek meniť, potrebuje na to súhlas EÚ.

Európski lídri na jednej strane odmietajú znovu otvárať dohodu s Mayovou či uvažovať o odkladoch a predĺženiach. Na druhej strane cítia, že by mali Mayovej nejako pomôcť ešte pred januárovým náhradným termínom, ku ktorému bude musieť dohodu predložiť britskému parlamentu. Ako, to je predbežne vo hviezdach.

Predseda Európskej rady Donald Tusk pred štvrtkovým summitom avizoval, že únia sa bude musieť vážne zaoberať aj možnosťou, že Británia odíde bez dohody. V rámci stretnutia predstaviteľov EÚ27, čiže bez Mayovej. V Londýne nič nové. A vlastne ani na kontinente nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová