Pivnice stačiť nebudú

Klimatická konferencia OSN v Katoviciach sa po týždni diplomatického kľučkovania skončila dohodou. Súdiac podľa toho, ako námestník poľského ministra ochrany životného prostredia Michal Kurtyka, ktorý jej predsedal, doslova poskakoval od radosti, zdalo by sa, že Katovice boli ohromný úspech. Nuž, ako sa to vezme.

16.12.2018 20:00
debata (3)

Ak za úspech považujeme samotný fakt, že sa zástupcovia z takmer dvesto krajín dokázali podpísať pod nejaký spoločný dokument hovoriaci o znižovaní emisií skleníkových plynov, potom áno, bol to úspech. No ak za úspech chceme považovať odvrátenie katastrofy, potom konferencia v Katoviciach bola len ďalšou z príležitostí, ktoré azda neboli celkom premárnené, lenže ani naplno využité.

Už v čase prijímania Parížskej klimatickej dohody v roku 2015 vedci varovali, že ciele, o ktorých sa tam hovorilo, sú priskromné. Ak sa po troch rokoch verejnosti predkladá ako veľký úspech len to, že sa krajiny dohodli na súbore uplatňovania pravidiel z Paríža, je jasné, že klimatickú zmenu politici jednoducho stále nie sú ochotní brať vážne.

Čosi iné ako politický konsenzus je vedecký konsenzus. Seriózna veda nefunguje spôsobom: dohodnime sa na nejakom kompromise, aby boli všetci spokojní… Vedecký konsenzus sa zvykne ustáliť na takej verzii, akú podporujú merania a aká súhlasí s modelmi predpovedí. Ak tá verzia znie niekomu príliš alarmisticky, je to jeho problém, nie problém vedy.

Vedecký konsenzus je zrejmý: ľudstvo prispieva k nebezpečnému zrýchľovaniu globálneho otepľovania. V Katoviciach sa ešte stále dokázali „uzniesť“ na dvoch stupňoch Celzia ako nebezpečnej hranici, ktorej sa treba vyhnúť. Lenže vedci už istý čas hovoria o nebezpečnej hranici globálneho oteplenia o 1,5 stupňa v porovnaní s obdobím spred industriálnej revolúcie.

V energetike obnoviteľných zdrojov sú práve také potenciálne možnosti džobov a zárobkov ako vo fosílnej. Iba by ju nesmeli brzdiť politici.

Ak do roku 2030 neudržíme otepľovanie pod touto hranicou, hrozia nám ekologické katastrofy takého rozsahu, že privodia kolaps ekonomík. A, samozrejme, celý rad ďalších sprievodných apokalýps, ako sú hladomory, vojny a masové migračné vlny, ktoré už nikto nijakým hlasovaním nezastaví. Kto nám potom pomôže? Ropné a banské spoločnosti? Mimochodom, ich ekonomické argumenty sú smiešne. V energetike obnoviteľných zdrojov sú práve také potenciálne možnosti džobov a zárobkov ako vo fosílnej. Iba by ju nesmeli brzdiť politici, ktorých živia peňaženky fosílnych mogulov.

Takže v súhrne – áno, je pekné, že uznávame, že k Zemi sa naozaj blíži asteroid. Lenže nie, nebude malý a nie, pivnice domov nám ako úkryty nepostačia. Alebo inak. Ľudstvo už nie je ani len ako bežný fajčiar, ktorý ignoruje štatistiky infarktov a rakoviny pľúc. Túto rakovinu nedostane miesto nás niekto iný, kto má štatistickú smolu. A predsa odmietame prestať, nanajvýš sme ochotní rokovať o počte vyfajčených cigariet – a ešte aj pri tom sa riadime iba tými miernejšími predpoveďami.

Samovražda? V každom prípade cesta do pekla. Akurát že v tom pekle budú žiť deti všetkých tých, čo sa dnes tvária tak náramne bezstarostne. A to sa už rovná zločinu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #Katovice #Klimatická konferencia OSN #ropné a banské spoločnosti