Na lobing treba slušnosť

Dvojaká kvalita potravín predávaných v rôznych štátoch Európskej únie mala byť už len technickým problémom typu únia verzus nekalé praktiky výrobcov a dovozcov. Rozhodnutím rakúskych autorov návrhu smernice o ochrane spotrebiteľov dostáva spor opäť politický rámec.

18.12.2018 21:00
debata (3)

Ak Rakúšania vedome vyhodili dvojakú kvalitu produktov zo zoznamu nekalých obchodných praktík, zachovali sa proti duchu diskusie, v ktorej bol konsenzus už raz dosiahnutý. Na úrovni Európskeho parlamentu, ktorý v septembri prijal nelegislatívne uznesenie, podľa ktorého by produkty s odlišným zložením v rôznych členských štátoch nemali byť predávané pod rovnakou značkou a v rovnakom obale. I na úrovni Európskej komisie, ktorej predseda Jean-Claude Juncker dvojakú kvalitu potravín uznal za problém vo svojej správe o stave únie.

Dvojaká kvalita produktov nie je výmysel ani konšpiračná teória. Ak by to bola úplná hlúposť, sotva by získala podporu v europarlamente a v komisii. Nuž a ak by to bol výmysel, sotva by dotknutí výrobcovia mali dôvod vymýšľať bizarné výhovorky, podľa ktorých vraj našinci mávajú na šatách iné škvrny, a preto im vyhovuje iné zloženie pracích prostriedkov. Či spomínať záhadné prieskumy, z ktorých im vraj vyšli iné chute tunajších konzumentov. Je vskutku zaujímavé, že tie údajné tunajšie chute preferujú napospol také zloženie, ktoré pre výrobcov znamená nižšie náklady a pre obchodníkov vyššie marže. Nehovoriac už napríklad o prípade dojčenskej výživy. Robil sa prieskum medzi nemluvňatami?

Jednoduché riešenie: ak výrobky, ktoré vraj toľko oslovujú našincov, spĺňajú normy, prečo ich nepredávať ďalej, len pod inými značkami či aspoň v iných obaloch? Všetci vieme, prečo nie. Nejde o normy, ale o trik: Rozdiel možno nájsť v tom mikroskopickým písmom vytlačenom zozname ingrediencií. A ak si dáte tú námahu a prelúskate aj ten, ešte stále vám to bude na nič, ak nebudete so sebou do obchodu nosiť na porovnanie zoznam z obalu rovnakého produktu, len predávaného inde.

Ak Rakúsko ako predsedajúca krajina vypustilo tento problém zo zoznamu nekalých praktík, znamená to, že autori návrhu podľahli nejakému lobingu? Všetko je možné, len nie všetko je dokázateľné. A najlepšou odpoveďou na lobing je lobing v opačnom smere. Čiže je to na našich diplomatoch a politikoch.

Dvojaká kvalita produktov nie je výmysel ani konšpiračná teória. Inak by dotknutí výrobcovia sotva mali dôvod vymýšľať bizarné výhovorky, že prieskumy ukázali iné chute tunajších konzumentov.

Len ako chce ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná teraz lobovať u europoslancov, ktorým aktuálne odkázala, že nechápe, na čo sem prišli? A prečo sa chce na tovary dvojakej kvality pýtať akurát europoslancov z výboru pre rozpočet, keď im sama predtým odkázala, že nerozumie, prečo prišli kontrolovať sporné dotácie na pôdu, ktoré vraj patria polícii a prokuratúre, nie jej rezortu?

Jednoducho povedané, ak sa Rakúšania pokúsili rozbiť konsenzus, naším cieľom má byť jeho obnovenie. Na to sa však musíme správať s rešpektom k tým, od ktorých ten konsenzus očakávame. Spupnosť nezakryje náš problém agrodotácií a spupnosť nepomôže ani pri presadzovaní inej našej agendy na európskej pôde. I keby sme boli v práve.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dvojaká kvalita potravín