Čínska hrozba

Informácia, že zariadenia od spoločností Huawei a ZTE predstavujú bezpečnostné riziko, pretože prostredníctvom nich by čínska vláda mohla získavať citlivé údaje, znie na prvé počutie ako pokus o diskreditáciu známej značky.

19.12.2018 22:00
debata (64)

Nejde však o žiadne „sprisahanie“ voči druhému najväčšiemu predajcovi smartfónov na svete. Česká BIS už pred niekoľkými rokmi upozornila, že existuje podozrenie, že Huawei spolupracuje s čínskymi spravodajskými službami. S podobným tvrdením nedávno vyrukovali aj rozviedky v Spojených štátoch, Austrálii a na Novom Zélande.

Samozrejme, spoločnosť Huawei sa bráni. Žijeme však v časoch, keď kybernetická bezpečnosť je rovnako dôležitá, ba možno ešte dôležitejšia ako „hrubá“ vojenská sila. Preto treba každé varovanie brať vážne.

Okrem toho, vláda v Pekingu v r. 2011 zriadila Čínske medzinárodné centrum pre presun technológií. Číňania sa ani nijako netaja tým, že úlohou tohto centra je prostredníctvom transferu pokročilých zahraničných technológií „nakopnúť“ domáce inovácie.

Kým iní investujú nemalé prostriedky do vedy a výskumy, Ríša stredu to skúša aj prostredníctvom tzv. reverzného inžinierstva. Inak povedané, priemyselná špionáž má poslúžiť na to, aby dobehla a predbehla Západ.

Faktom je aj to, že zakladateľom a šéfom spoločnosti Huawei Technologies je bývalý vojak a zhodou okolností jeho dcéru Meng Wan-čou zadržali pred niekoľkými dňami v Kanade.

Ak niečo vyzerá ako kačka, chodí ako kačka a kváka ako kačka, je to kačka. A ak aj niekto napriek tomu predstiera, že kačka nie je, skôr či neskôr sa pravda ukáže. To platí aj pre čínskeho technologického giganta.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #špionáž #Huawei