NÁZOR: Trumpov reálny rekord

Donald Trump o sebe rád rozpráva v superlatívoch. Jeho daňové škrty boli „väčšie, ako tie, ktoré urobil Ronald Reagan“, jeho inaugurácia prilákala „najväčšie davy v histórii prezidentských inaugurácií“, a vôbec, jeho administratíve sa podarilo za necelé dva roky splniť z jeho predvolebných sľubov toľko, „ako nijakej vláde Spojených štátov dosiaľ“.

19.12.2018 20:00
debata (5)

Médiá si z detinských fanfarónskych vyhlásení svojho prezidenta robia žarty. V jednom prípade mu ale prvenstvo patrí plným právom: americkí prezidenti v histórii čelili rozličným škandálom a neraz aj vyšetrovaniam. Iba Trumpovi sa však podarilo stať sa objektom sedemnástich nezávislých kriminálnych vyšetrovaní naraz.

Nie menej ako sedemnásť prípadov podozrení z porušení zákonov je momentálne skóre, ktoré už dávno nemá na starosti len špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller a jeho tím, skúmajúci Trumpovu možnú aktívnu spoluúčasť na ruskom útoku na americké voľby v roku 2016.

Súd štátu New York sa minulý týždeň vysporiadal s Trumpovým osobným právnikom Michaelom Cohenom, ktorý sa priznal nielen k daňovým podvodom, ale aj k tomu, že v mene svojho klienta porušil zákon o financovaní volebných kampaní.

Zatiaľ tridsať obvinení, traja odsúdení, mnohí ďalší spolupracujúci s úradmi v nádeji na nižší trest.

V utorok sa zasa pred súd vo Washingtone postavil Trumpov bezpečnostný poradca Michael Flynn. Ten sa okrem iného priznal k tomu, že fungoval ako nepriznaný platený lobista v prospech tureckej vlády ešte v čase, keď už spolu s Trumpom kráčal do Bieleho domu. Priznal i to, že klamal agentom FBI o svojich rozhovoroch s ruským veľvyslancom Sergejom Kisľakom. Cez neho Flynn ešte v čase vlády Baracka Obamu, ktorý zaviedol proti Rusku sankcie za ruskú anexiu Krymu, tajne ubezpečoval Kremeľ, že budúca – Trumpova – vláda sankcie zruší.

Vyšetrovaná a zavretá bola Trumpova univerzita, z ktorej sa vykľula podvodnícka schéma na vyťahovanie peňazí z vreciek nádejných študentov. No a najnovšie došlo na Trumpovu nadáciu. Dobročinnú inštitúciu, ktorej azda jediným činom teoreticky pripomínajúcim charitu bol príspevok na skrášlenie newyorského Central Parku – stavbou fontány pred jedným z Trumpových hotelov stojacich na jeho okraji…

Iné aktivity nadácie zahŕňali napríklad objednávku olejomaľby Donalda Trumpa za stotisíc dolárov či platby nákladov spojených so súdmi, ktoré prehral pri iných príležitostiach. Čerešničkou na torte bolo zistenie, že Trump, ktorý podľa prokuratúry „používal príspevky ľudí na charitu ako svoju vlastnú šekovú knižku“, peniaze nadácie vynaložil ešte i na zaplatenie sedemdolárového zápisného jeho syna do skauta.

Zatiaľ tridsať obvinení, traja odsúdení, mnohí ďalší spolupracujúci s úradmi v nádeji na nižší trest. A to ešte neprišlo priamo na osobu prezidenta USA a jeho najbližších príbuzných. Sedemnásť vyšetrovaní naraz, to je rekord, ktorý Donaldovi Trumpovi naozaj nik nevezme. Kto by o to aj stál?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #vyšetrovateľ Robert Mueller #poradca Michael Flynn #veľvyslanec Sergej Kisľak