Zúri hurikán Donald

"Logiku strieda negatívna nálada, čo býva pri výpredajoch častý jav. Tretinu výpredajov má na svedomí panika, ďalšiu tretinu obmedzovanie strát a zvyšnú tretinu špekulanti, ktorí sa na tom chaose na burze snažia zarobiť,“ citovala agentúra Reuters ktoréhosi analytika svetových trhov.

26.12.2018 20:00
debata (9)

V podstate to vyjadril správne. Ekonómia so svojimi modelmi a matematickými nástrojmi dokáže relatívne presne zmerať, čo sa deje. Problém len je, že ekonómia je relatívne presná veda o následkoch chaotického a málo predvídateľného správania druhu Homo sapiens. A áno, dosť často „logiku strieda negatívna nálada“, pretože napriek prívlastku sapiens ľudské bytosti nie sú logické automaty.

Je to tak trochu ako predpovedanie počasia: pohyby a interakcie jednotlivých komponentov sú merateľné, akurát je ich toľko, že vyzerajú ako chaos a na planéte neexistuje počítač, ktorý by ich všetky spracoval.

Hoci americká, ale čiastočne aj čínska a európska (nemecká) ekonomika nie dramaticky, ale predsa spomaľujú už niekoľko mesiacov, logika žiadnemu konkrétnemu investorovi či špekulantovi nevelila vrhnúť sa do panického výpredaja akcií. Určite nie do takého, aký vidno v týchto dňoch na pohyboch hlavných amerických a vzápätí i ostatných akciových indexov. Prečo teda „logiku vystriedala negatívna nálada“?

Ak sa vrátime k počasiu, potom vianočnú hystériu na trhoch jednoznačne spôsobil hurikán Donald.

Úloha osobnosti v dejinách patrila k obľúbeným témam úvah v minulom storočí. I zarytí zástancovia názoru, že dejiny tvoria masy, však musia uznať, že občas je skrátka maximálne dôležité, kto je ten jedinec na vrchole. Investori panikária, burziáni zachraňujú, čo sa dá a špekulanti naskočili na vlnu preto, pretože chaotické správanie Donalda Trumpa v Bielom dome prerástlo medze, v ktorých ešte bolo možné zakalkulovať ho do bežnej agendy.

Najprv sa ukázalo, že správa o skorom konci obchodnej vojny s Čínou bola čistým výmyslom prezidenta, ktorý si opatrné oťukávacie rozhovory s predstaviteľmi Číny v rámci summitu G20 vyložil ako prelomový úspech, a tak ich aj prezentoval. Na veľké prekvapenie Číňanov, ktorí mu nič nesľúbili, a nezostalo im, než dodatočne uviesť veci na pravú – a preňho nepríjemnú – mieru.

Potom prišiel Trumpov konflikt s Kongresom, ktorý odmieta uvoľniť päť miliárd dolárov na jeho hraničný múr s Mexikom. Priebežným výsledkom je federálna vláda bez prostriedkov, ktoré Trump blokuje, aby mohol vydierať. Ďalej stiahnutie vojakov zo Sýrie a čiastočný odchod z Afganistanu, na ktorých nie je zlá podstata, ale spôsob: bez akýchkoľvek konzultácií s vlastným štábom či so spojencami, ktorí odrazu zostali v štichu. To všetko popretkávané Trumpovými útokmi na americkú centrálnu banku, ktorú prezident – vždy pohotový v zhadzovaní viny na druhých – viní z neistoty na trhoch.

Ak sa vrátime k počasiu, potom vianočnú hystériu na trhoch jednoznačne spôsobil hurikán Donald. Len, ako to už chodí, nie je isté, či následky nebudeme pociťovať ešte i dlho po tom, čo samotný vietor z toho či oného dôvodu utíchne.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #akciové trhy