Nebezpečné zaklínadlá

Naozaj bol rok 2018 z pohľadu ekonomiky takým fenomenálnym úspechom? Podľa politikov, väčšinou tých, čo práve vládnu a môžu si privlastniť zásluhy, dozaista bol. V skutočnosti sa to ukáže až na budúci rok. Ešte máme v čerstvej pamäti, ako nedávna kríza poopravila našu mienku na roky, ktoré jej bezprostredne predchádzali.

27.12.2018 20:00
debata

Podľa údajov agentúry Bloomberg bolo počas tohto roka na globálnych akciových trhoch doslova vymazaných takmer 15 biliónov dolárov z hodnoty indexovaných firiem. Dodajme, že tieto údaje boli zverejnené zhruba v polovici decembra, teda predtým, ako si americké burzy vyskúšali svoj bezprecedentný vianočný pád.

Slovo „recesia“, patriace v serióznej žurnalistike k zaklínadlám, ktoré sa majú vyslovovať len polohlasne a výnimočne, aby sa nestali samonapĺňajúcimi sa proroctvami, sa na ekonomických stránkach svetovej tlače objavuje v poslednom čase až podozrivo často. Iste, čo ide hore, musí raz ísť aj dole, ako pripomína i spomínaná analýza Bloombergu. Jestvujú však naozaj vážne dôvody na obavy?

Britská libra stráca hodnotu, džoby sa sťahujú z ostrovov na kontinent a investori zmrazili svoje plány na najbližšie obdobie. Jednak pri pohľade na chaos, v ktorom sa topí brexitové dobrodružstvo, jednak v neistote, ako sa to celé vlastne skončí. Pričom z určitého pohľadu to pre Spojené kráľovstvo môže dopadnúť iba buď katastrofálne, alebo len zle. Vyberte si.

Najlepšie pravdaže bude, ak sa zaklínadlá hrozby recesie či dokonca krízy zo stránok novín opäť vytratia.

Veľké európske automobilky po masových kontrolách emisií vyskladnili predpredaje a odvtedy ich obchodná bilancia klesá. Nie prudko, ale zato merateľne. To všetko, a ešte všeličo iné, sú nepríjemnosti, ktoré však napokon stále ešte nemusia mať globálny či dlhodobejší dopad. Záleží na okolnostiach a kontexte, v akom sa odohrajú.

No práve. Kontextom môžu byť napríklad obchodné vojny Donalda Trumpa a ním akcelerovaný rozpad globálnych obchodných väzieb. Tie, pravda, nie vždy zohrávali kladnú úlohu, vždy však aspoň vytvárali určitý rámec. Ak sa nám nepozdáva Svetová obchodná organizácia, potom vedzme, že následky nejakých väčších treníc či dokonca jej rozpadu sa nám budú pozdávať ešte menej.

Americké akcie v stredu opäť rástli po oficiálnom ubezpečení Bieleho domu, že šéfa Fedu Jeroma Powella sa nikto nechystá vyhodiť. Ako vidno, trhy milujú aspoň ilúziu stability, keď nevidno tú reálnu. Budúcnosť tejto ilúzie (tak ako mnohých iných) však závisí od najbližších poryvov nálad prezidenta, ktorý riadi svoju krajinu a ovplyvňuje celú planétu cez Twitter.

Najlepšie, pravdaže, bude, ak sa zaklínadlá hrozby recesie či dokonca krízy zo stránok novín opäť vytratia. Nie však pre nejaký povinný novinársky optimizmus, ale preto, lebo nebude dôvod spomínať ich. Ktovie, Trump, brexit, vzostup autoritárstva a rozklad dôvery v povojnový systém aliancií a liberálnych demokracií by možno prišli tak či tak. Nebyť však poslednej krízy, mali by to dozaista ťažšie. Ani nedomýšľajme, čo všetko by mohla priniesť nejaká nová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Brexit #agentúra Bloomberg #rozpad globálnych obchodných väzieb