Krvavý jubilant

Nielen Slováci a Česi budú oslavovať prvý január ako štátny sviatok, ale aj Ukrajinci. V ten deň však nevyhlásili svoju nezávislosť, ale sa narodil – pred 110 rokmi - Stepan Bandera.

30.12.2018 10:00
debata (8)

Portréty tejto mimoriadne kontroverznej osoby z histórie sa objavili hneď v prvých dňoch na kyjevskom Majdane. Kým vtedy sa k jeho odkazu otvorene hlásili extrémistické strany Sloboda a Pravý sektor, teraz už je oficiálnym národným hrdinom. Prezidentské voľby sú na dohľad, a tak súčasná hlava štátu stavila na Banderu, ktorému budujú pomníky, pomenúvajú po ňom ulice a námestia. Každý hlas sa totiž počíta, aj ten profašistický.

Petro Porošenko sa tlačí do Európskej únie, ktorá pritom kladie dôraz na antifašistické tradície a varuje pred spochybňovaním holokaustu. Úhlavnými nepriateľmi baderovcov boli Židia, červenoarmejci a civilné poľské obyvateľstvo. Ako chce Porošenko svojim nádejným partnerom v EÚ vysvetliť, že velebuje muža, ktorý bol už pred druhou svetovou vojnou odsúdený na trest smrti za atentát na poľského ministra vnútra a neskôr mu pripísali zodpovednosť za vraždy i ďalších politických predstaviteľov?

Banderovci za asistencie nemeckých nacistov viedli protižidovské pogromy a brutálne vyháňali Poliakov z ich domovov. Podľa odhadov pritom zahynulo až 150-tisíc ľudí. V Zboji, Novej Sedlici, Kolbasove a ďalších dedinách na severovýchodnom Slovensku ešte i po vojne vyčíňali ozbrojené svorky, ktoré za sebou zanechávali krvavé stopy. Aj v mene Banderu, ktorý sa ani za ich, ani za svoje zločiny nikdy neospravedlnil. Žeby ho práve preto považovali mnohí Ukrajinci za hrdinu? Až sem sa po piatich rokoch od oranžovej revolúcie tamojšia spoločnosť dopracovala.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Stepan Bandera #Petro Porošenko #banderovci #kyjevský Majdan