Bublinky

Sme také, aké sme - šantiace, hravé, dravé, pravé, klamlivé, zvodné, iskriace, sršiace, bodajúce, berúce útokom rozum aj city, mámivé aj márnivé, jazyk rozväzujúce aj sputnávajúce – sme bublinky zo šampanského, prosecca, sektu, jednoducho šumivého vína. Sme nebezpečne krásne.

30.12.2018 20:00
debata (1)

Sme aristokratky aj plebejky, drahé aj lacné, s urodzeným pôvodom aj vymysleným rodokmeňom. Potrpíme si na luxus, aj ho rady vystavujeme na obdiv, aby vedeli, kto sme a čo vyžadujeme, dobré spôsoby predovšetkým.

Nedajte na pozlátku, ktorá zdobí hrdielko fľaše alebo sa oblieka do šatu nablýskaných slov. Ponúkajú vám víno cárov, ktoré cári nikdy nepili, Veľké zlato, ktoré nikdy neperlilo v pohároch baletiek divadla Boľšoj teatr. Hrajú s vami úchvatnú komédiu, namiesto bubliniek z pravého hrozna vám nalievajú ich napodobeninu z jablčnej šťavy.

Neverte slovám, verte zmyslom, nekupujte z prvej ruky a nedajte na každú akciu. Nemusíte mať vo vrecku 50 eur na Veuve Clicquot Ponsardin, teda bublinky najznámejšej šampanskej vdovy pani Clicquotovej, ktorá predávala víno na ruský cársky dvor. Skúste niečo poctivé z vinohradov vlastnej krajiny.

Dnes je v móde talianske prosecco, najmä vína z údolia Valdobbiadene. Ako zvučne to znie slovenským ušiam, nie menej ako Champagne. Ale kto hneď po Francúzoch vyrobil v Európe šumivé? Ani Taliani, ani Španieli, ale naši predkovia v Prešporku – máme šumivé s takmer dvestoročnou tradíciou, aj bublinky prezidentské, aj šľachtické. Pite s chuťou, so srdcom a s rozumom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #šampanské #sekt #prosecco #Veuve Clicquot Ponsardin