Kiskov príhovor: Jedno oko nevidí

Novoročný prejav vždy veľa napovie o prioritách, hodnotách a mentálnom svete, v ktorom sa pohybujú politici. Je preto úplne prirodzené, že niečo v nich zdôraznia a niečo elegantne "upozadia".

01.01.2019 20:00
debata (117)

Príhovor nášho prezidenta bol však takmer monotematický. Andrej Kiska, okrem vyzdvihnutia významu „osmičkového roka“, v podstate hovoril iba o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Zredukovať celý rok do jednej jedinej udalosti – akokoľvek tragickej a významnej – svedčí o tom, že prezidentská optika je, jemne povedané, „vychýlená“. Prezident akoby si zakrýval jedno oko a videl len to negatívne, pričom to pozitívne mu unikalo.

Z tohto hľadiska bolo dokonca aj vianočné posolstvo Miloša Zemana, napriek jeho notorickým útokom na novinárov a pražskej „kaviarni“, ktorú premenoval na „lepšolidi“, oveľa komplexnejšie.

Kiska nevenoval vôbec pozornosť ekonomike, ďalšiemu vývoju Slovenska a našej budúcnosti v EÚ. Čiže trom kľúčovým oblastiam, ktoré spolu s domácou politikou určujú vývoj krajiny.

Na druhej strane, z úst prezidenta viackrát v rôznych spojeniach zaznelo slovo slušnosť, napr. aj vo vete „vďaka ochote postaviť sa za slušnosť a spravodlivosť sme zvýšili šancu, že veci sa budú meniť k lepšiemu“, čo sa dá interpretovať aj ako podpora či dokonca výzva na mobilizáciou istej časti politického spektra. Ľudí by preto nepochybne zaujímalo, či sa po skončení prezidentského mandátu do týchto politických aktivít hodlá zapojiť aj „občan“ Andrej Kiska.

To, čo opomenul prezident, síce zaznelo z úst premiéra, no v poslednom prezidentskom prejave by človek očakával väčšiu vyváženosť a nadhľad.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #novoročný príhovor #príhovor prezidenta