Aký bude rok 2019?

Rok 2019 bude pokračovaním lepších časov. Aj keď mnohí si zvykli tak trochu zo zotrvačnosti všetko a za každú cenu kritizovať, ak si spočítame všetkých päť, rozhodne na skepsu nie je dôvod.

01.01.2019 22:00
debata (1)

Nezamestnanosť pokorí hranicu piatich percent a bude sa začínať štvorkou. Práce je dostatok, aj keď tá dobre platená so mzdami nad tisíc eur mesačne v hrubom je k dispozícii najmä na západe Slovenska. S výnimkou juhu stredného Slovenska a východu krajiny sa však niečo začína diať prakticky vo všetkých regiónoch.

Napríklad Kežmarok bol roky hladovou dolinou. Investori z automobilového priemyslu však objavujú aj tento región, a tak aj tu je predpoklad zvyšovania platov. Komu sa nechce za dobrou prácou cestovať a má podnikavého ducha, nemusí vôbec zúfať. Vďaka fungujúcemu priemyslu a rastu platov vznikla skupina ľudí, ktorí chodia viac na dovolenky. Pre ľudí z krásnych, no chudobnejších regiónov je to príležitosť na podnikanie v cestovnom ruchu. Uplynulé sviatky ukázali, že ubytovacích kapacít, najmä tých kvalitnejších, ktoré sa nachádzajú blízko lyžiarskych svahov či termálnych prameňov, je málo.

Rok 2019 bude pokračovaním lepších časov. Aj keď mnohí si zvykli tak trochu zo zotrvačnosti všetko a za každú cenu kritizovať, ak si spočítame všetkých päť, rozhodne na skepsu nie je dôvod. Nezamestnanosť pokorí hranicu piatich percent a bude sa začínať štvorkou.

V čase fungujúcej ekonomiky má štát uľahčenú prácu. Vláda nemusí robiť veľa, aby sa niečo naštartovalo. Skôr ide o opatrenia, ktorými sa usmerní rozbehnutý vlak a do budúcnosti sa ukáže, či boli správne. V oblasti spomínaného cestovného ruchu je dobré, že ide dole daň z ubytovania. Štát by však mal striehnuť na to, do akej miery sa to prejaví na cenách. Pokles DPH na základné potraviny v minulosti najprv fungoval, ale chýbalo zhodnotenie po dlhšom čase. Dovolenkové šeky na podporu domáceho cestovného ruchu sú výborný nápad, keďže však obsahujú veľa zložitých podmienok, je otázne, ako sa ujmú. Vláda sa mala poučiť z toho, že trináste daňovo zvýhodnené platy sa pre komplikované podmienky príliš neosvedčili.

To, čo ekonomike najviac chýba, je nižšie daňovo-odvodové zaťaženie pri niektorých profesiách. Firmy potrebujú flexibilných ľudí. Štát by preto mal viac uvoľniť pravidlá pri práci na dohodu a preferovať viac živnosti, kde sa roky nezmenilo nič podstatné.

Z nových opatrení štát zvyšuje daňový bonus pre rodičov a zavádza od januára obedy zdarma pre predškolákov v škôlkach a od septembra pre žiakov základných škôl. Ide o dobré opatrenia, ale tie musia ísť ruka v ruke s podporou pracovného trhu, keďže v zariadeniach verejného stravovania chýbajú kuchári a kuchárky.

Okrem slovenskej ekonomiky, pre ktorú je momentálne asi najdôležitejšia domáca politická stabilita, treba vnímať aj globálne vplyvy. Vianočný prepad na amerických burzách je varovným signálom. Žiť v ilúziách sa nedá.

Kapitalizmus nemôže byť len ustavičným točením kapitálu, nafukovaním bublín a čakaním na ich spľasnutie. Bez inovácií nemôžeme očakávať udržateľný a stabilný ekonomický rast, ktorý je základom pre zvyšovanie životnej úrovne. Trochu otrepaná poučka, ale rokmi overená. Nech sa vám v roku 2019 darí!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #cestovný ruch #slovenská ekonomika #daňový bonus pre rodičov