Vojačikovia

Profesionálnu armádu berieme už ako samozrejmosť. Povinná vojenská služba na Slovensku sa pritom skončila iba v roku 2005. Odvtedy sa k vojsku hlásia len tí, ktorí majú o prácu v armáde skutočne záujem.

03.01.2019 20:00
debata (16)

Lenže takých je málo, ozbrojeným silám chýba 4 500 profesi­onálnych vojakov. Ministerstvo riadené nominantom SNS namiesto toho, aby sa slabo platenú prácu pokúsilo zatraktívniť, navrhuje, aby branci, tak ako v minulosti, rukovali povinne na vojnu.

Už sme si zvykli, že z dielne SNS, ktorá nedokáže pokryť vlastnými ľuďmi ani len ministerské posty a chýbajú jej odborné kapacity, prichádzajú rôzne „uletené“ návrhy (napr. Národný letecký prepravca a pod.). Aktuálny návrh na opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby je jedným z nich. Ak sa takto SNS pokúša prekryť aktuálny škandál s Dankovým plagiátorstvom, treba povedať, že takýto chabý figový list jej nepomôže.

Ak je to autentický prejav národno-konzeratívneho zmýšľania, dalo by sa nad tým prižmúriť oko. Napokon o znovuzavedení povinnej vojenskej služby sa diskutuje aj v Nemecku. Generálna tajomníčka a dnes už predsedníčka CDU Annegret Kramp-Karrenbauerová, ktorá v lete minulého roka túto debatu otvorila, však presadzuje skôr myšlienku, že všetci občania Nemeckej spolkovej republiky (muži i ženy nad 18 rokov) by mali nejaký čas venovať verejnej službe. Prostredníctvom takejto služby chce o. i. dosiahnuť aj lepšiu integráciu azylantov do nemeckej spoločnosti.

Otázku, ako do budúcnosti zabezpečiť bezpečnosť občanov, si kladú aj v Škandinávii a Pobaltí. V tomto regióne sa však zásadne zmenila bezpečnostná situácia a tieto, čo sa týka počtu obyvateľov, malé krajiny sa obávajú možných agresívnych krokov Ruska. Vo Švédsku už povinnú vojenskú službu obnovili (a poškuľujú po členstve v NATO), v Nórsku a Litve sa o tejto možnosti intenzívne diskutuje.

Ani jeden z týchto dvoch problémov sa netýka Slovenska. Jednak u nás nemáme koho integrovať a pokiaľ sme súčasťou kolektívnej ochrany NATO a hranice Ruska sú dostatočne ďaleko, nemáme sa ani čoho obávať. Jedinú bezpečnostnú hrozbu tak predstavuje Andrej Danko so svojou družinou, ktorý podkopáva naše ukotvenie v západných bezpečnostných štruktúrach.

Opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby by si vyžadovalo aj nemalé peniaze. Už aj tak finančne podvyživené vojsko by skôr potrebovalo obrovskú injekciu do základného vybavenia.

Už len samotný návrh, aby branci absolvovali 3-mesačný výcvik, je nedomyslený. Čo sa človek naučí za taký krátky čas? Len tie najzákladnejšie veci. V dnešnej profesionálnej armáde, ktorá vykonáva vysoko špecializované práce, by dostatočný výcvik musel trvať minimálne 6 až 12 mesiacov.

Opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby by si vyžadovalo aj nemalé finančné zdroje. Medzičasom sa zrušili mnohé kasárne aj vojenské správy, ktoré vykonávali vojenské odvody. Už aj tak finančne podvyživené vojsko by skôr potrebovalo obrovskú injekciu do základného vybavenia.

Andrej Danko si pokojne môže aj ďalej myslieť, že „kto nebol na vojne, nie je chlap“. Pritom by však nemal zabúdať, že ani hra na vojačikov a bozkávanie výložiek ešte z nikoho chlapa neurobili.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko #povinná vojenská služba #armáda SR