Trump to nebude mať také ľahké

Môžu sa stať úradníci rukojemníkmi politikov? Áno, ak sa na čelo krajiny dostane do seba zahľadený egocentrik, ktorý chce za každú cenu presadiť svoje predstavy.

04.01.2019 20:00
debata

Asi len ťažko si dokážeme predstaviť situáciu, že by slovenskí úradníci po Novom roku zostali doma pre to, že parlament neschválil rozpočet a nik by im negarantoval, že ušlú mzdu im dodatočne vyplatia. Také čosi je však americkou realitou v prípade, keď sa Kongres a Biely dom nedohodnú na štátnom rozpočte a federálna vláda tak nemá peniaze na vlastný chod.

Takzvaný shutdown sa v minulosti udial už viackrát – za Ronalda Reagana, Billa Clintona a naposledy na jeseň 2013 za Baracka Obamu. Donald Trump vtedy vyhlásil, že by ho za to ihneď odvolal z funkcie. Ako sa hovorí, karma je zdarma. Teraz sa v rovnakej situácii ocitol aj on. Americké úrady sú už dva týždne zatvorené a vyhliadky, že sa všetko vráti do normálu, nie sú ružové. Shutdown postihol 800-tisíc štátnych úradníkov, ktorí strávili sviatky v napätí, či uvidia svoje peniaze.

Trump si chtiac-nechtiac bude musieť zvyknúť na spolužitie s demokratickou väčšinou v Snemovni. Nebude to ľahké, ale veľa možností mu nezostáva.

Politická scéna v Spojených štátoch je v posledných rokoch značne polarizovaná, k čomu nemalou mierou prispel práve Trump. To takmer vylučuje možnosť dosiahnuť kompromis aspoň v zásadných otázkach. Prezident si teraz bude musieť zvyknúť na novú situáciu, keď Snemovňu reprezentantov ovládli demokrati. A tí si rozhodne nenechajú ujsť ani jednu príležitosť, aby mu mohli podkúriť. Navyše, svoju kandidatúru na prezidentku pred pár dňami oznámila demokratická senátorka Elizabeth Warrenová. Súboj o Biely dom určite poznačí aj prijímanie legislatívy v Kongrese.

Kým v roku 2013 USA hrozil default (vláda by nebola schopná ručiť za svoje finančné záväzky) pre to, že prekročili stanovený dlhový strop, teraz ide „len“ o päť miliárd dolárov určených na výstavbu múra na hranici s Mexikom. Prezidentova predstava o „veľkom krásnom múre“ však naráža na odpor demokratov. Tí chcú na oplátku riešiť otázku mladých ľudí, ktorí prišli do USA za svojimi rodičmi ilegálne ešte ako deti. Bol to práve Trump, kto na jeseň 2017 stopol program prijatý Obamovou administratívou, ktorý týmto ľuďom umožňoval získať občianstvo.

Demokrati síce môžu v Snemovni blokovať prezidentove legislatívne návrhy, no ak by to zašlo priďaleko, stratia podporu voličov. Na druhej strane, Trumpovi sa za uplynulé dva roky podarilo postaviť iba zlomok z plánového múru, ktorý malo pôvodne zaplatiť Mexiko. Do rozbiehajúcej sa kampane preto potrebuje prísť s niečím, čo by voličom mohol „predať“ ako svoj úspech. Novembrový prieskum spoločnosti Pew Research Center jasne ukázal, že až 68 percent voličov republikánov (a len 20 % demokratov) je za zníženie ilegálnej imigrácie.

Trump ako správny populista sa rád „zvezie“ na vlne aktuálnych nálad a svojim voličom vyjde v ústrety. No napriek veľkohubým vyhláseniam si chtiac-nechtiac bude musieť zvyknúť na spolužitie s demokratickou väčšinou v Snemovni. Nebude to ľahké, ale veľa možností mu nezostáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres USA #Donald Trump #shutdown #demokratická väčšina v Snemovni