Tri lekcie k Najväčšiemu Slovákovi

Sociologička Zuzana Kusá poskytla v rozhovore pre Pravdu TV lekciu mnohým kritikom prebiehajúcej ankety Najväčší Slovák. Najmä tým, ktorých poburuje, že ľudia nepodporili iba dejinotvorné osobnosti, ale aj úspešných športovcov, spisovateľov či hercov, ktorí im priniesli do života radosť a naplnili ich pocitom hrdosti na svoju vlasť.

04.01.2019 22:00
debata (24)

Múdre slová, i takto sa dá hľadieť na mediálnu hru bez toho, aby ktosi zase chcel bezhlavo meniť národ, a nie svoje postoje.

S lekciou vystúpila aj vynikajúca speváčka a skladateľka Marika Gombitová, ktorá ako jediná žena postúpila do prvej desiatky. Bez toho, aby urazila tých, čo ju majú radi a dali jej hlas, veď za to im úprimne poďakovala, rozhodla sa svoje miesto prenechať človeku, ktorý je hádam menej známy, no pre Slovensko z historického hľadiska výnimočnejší.

Napokon tretiu lekciu, hoci v negatívnom zmysle, nám udelil poslanec Anton Hrnko. Vytočilo ho, že RTVS do súťaže pripustila aj „vraha“ Juraja Jánošíka. Práve preto, že je profesiou historik, dobre vie, ako súdnictvo na začiatku 18. storočia v Uhorsku fungovalo a že priamu účasť na zabití domanižského farára zbojníckemu kapitánovi nedokázali. Ako podpredseda SNS by mohol prejaviť i citlivejší prístup k legendárnemu hrdinovi. Dokáže si ktosi predstaviť, že by Angličania takto zatratili Robina Hooda alebo Švajčiari Williama Tella?

Naopak, Hrnko, vari nechtiac, svojou dogmatickou argumentáciou, že Jánošíka nijaký súd nerehabilitoval (podobne ako Jána Jesénia), nadbieha tým, čo protestovali, keď organizátori z ankety vylúčili ľudákov, ktorých popravili za vlastizradu a iné zločiny. Tiež ich nik nerehabilitoval. Práve takáto účelovosť môže byť poburujúca.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kusá #Marika Gombitová #Anton Hrnko #Juraj Jánošík #Najväčší Slovák