Euro a pečené holuby

Euro sa za dvadsať rokov osvedčilo. Pomohlo k integrácii, upokojilo myslenie ľudí a dalo mnohým nádej na to, že bude lepšie. Najlepšie by sme roky s eurom vyhodnotili, keby sa euro nikdy nezaviedlo. Ak by sme mali virtuálne okuliare a porovnali by sme, čo je a čo by bolo, až potom by bol vidno skutočný rozdiel. Na kritiku eura totiž v skutočnosti nie je vôbec dôvod.

08.01.2019 10:00
debata (4)

Euro pomohlo a pomáha, aj keď je fakt, že v niektorých krajinách mali z eura prehnané očakávania. Euro však nie je pečený holub, ktorý padne do úst vždy, keď pocítime hlad. Euro integruje, núti štáty správať sa rozumne, míňať toľko, koľko majú k dispozícii, inovovať, vyrábať moderné veci, znižovať výrobné náklady, efektívnejšie exportovať. Toto všetko sú plusy integrácie, pri ktorej je aj euro jeden zo základných pilierov.

Euro drží politikov v rozumných mantineloch, čo dáva ľuďom nádej na lepší život alebo aspoň taký, ako bol voľakedy. Môžeme polemizovať o tom, kto z eura ťaží viac a kto menej, ale vyložene štát, ktorému by euro škodilo, nájdeme ťažko. Niekto si povie: „Veď Grécko. Aj my sme im požičali. Na čo to bolo dobré?“ V susednom Česku je situácia okolo Grécka jedným z argumentov obyvateľstva na odpor proti euru. Bolo by určite lepšie, ak by Gréci dlhy nemali a takto zadlžená krajina nevstupovala do eurozóny. Gréci však dlhy utajili a v eurozóne sú, a to je fakt, s ktorým sa veľa robiť nedá.

Môžeme polemizovať o tom, kto z eura ťaží viac a kto menej, ale vyložene štát, ktorému by euro škodilo, nájdeme ťažko.

Aj členstvo Grécka v eurozóne má však významné obojstranné výhody. Pre európskych turistov je euro v Grécku prospešné. A pre Grécko je euro nielen zárukou valút, ale aj toho, že krajina sa vydá na cestu reforiem a nie devalvácie ekonomiky aj meny, výsledkom ktorej by bolo znehodnotenie úspor obyvateľstva. Faktom je, že Slovensko ručí za grécke dlhy sumou 1,5 miliardy eur. Ak však nepristúpime na škrtanie dlhov, nič platiť nemusíme. Ak by bolo najhoršie, Grécko má stále Slovensku predsa čo ponúknuť, ak by už chcelo úver odpísať.

Euro prinieslo a prináša stabilitu a je nárazníkovou zónou pre rôzne problémy. Hlbšia integrácia je v záujme Slovenska, ktoré môže s eurom lepšie čeliť silnejúcim politickým vlnám z radov populistov. Spoločný rozpočet eurozóny by sme preto mali podporiť. Aj integrácia však musí mať svoje hranice. Tie sú v prípade Slovenska napríklad v podobe vlastných sadzieb daní.

Názory niektorých analytikov, že euro je pre niektoré krajiny príliš silné a bez slabšej meny nemajú ako podporiť svojich exportérov, majú háčik. Tak nech milí Taliani a Španieli vyrábajú to, v čom sú dobrí, jedineční a majú na to exkluzívne technológie a know how. Kritika na príliš silné euro je len obyčajná výhovorka vlastnej neschopnosti.

Slovensku sa posledných desať rokov s eurom darí, ale nie je to len vďaka euru. Staré fabriky sa zmenili na moderné a platy sa pohli. Bez inovácií sa však vyššie nepohneme. Pečené holuby samy do úst nikdy padať nebudú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Slovensko v eurozóne