Bez prípravy?

Zatiaľ čo prezidentov poradca a bývalý predseda Ústavného súdu naznačuje v tlači katastrofický scenár, Andrej Kiska sa vo svojej prvej reakcii vyhol pasci a ku kandidatúre Roberta Fica sa nevyjadril priamo a jednoznačne. Po príhovore hlavy štátu je zrejmé, že zástupcovia oboch strán politického sporu, ktorý definuje Slovensko, sa zatiaľ vyhýbajú otváraciemu ťahu.

08.01.2019 20:00
debata (1)

Ak sa v parlamente nepodarí zvoliť zodpovedajúcu skupinu kandidátov na sudcov Ústavného súdu na prvý či druhý raz, je možné, že Ústavný súd zostane po tom, čo ho vo februári opustí deväť sudcov vrátane predsedníčky, prakticky paralyzovaný. O tejto nepríjemnej možnosti sa hovorí už dlho, keďže po minulej voľbe Kiska odmietal zo zvolených kandidátov vybrať nových sudcov až dovtedy, kým ho k tomu nedonútil samotný Ústavný súd.

Lenže vtedy v júli 2014 to ešte nebolo také dramatické. Z trinásťčlenného Ústavného súdu odchádzali traja sudcovia a Kiska z ponúknutého ansámblu vybral aspoň jednu kandidátku (Janu Baricovú). Ústavný súd teda mohol ďalej pracovať v senátoch i v pléne. Tentoraz by to mohlo dopadnúť oveľa horšie. Fakt, že tentoraz môžu na súde zostať len štyria sudcovia, pritom nie je, samozrejme, jediným rozdielom. Najtuhšiu zápletku pridal v pondelok ohlásením svojej kandidatúry Robert Fico.

Ak aj šéf Smeru prejde ako kandidát cez parlament, prezident ho ešte stále môže vynechať pri vymenovaní nových sudcov. Otázkou je, či sa Smer rozhodne riskovať.

Ak aj šéf Smeru prejde ako kandidát cez parlament, prezident ho ešte stále môže vynechať pri vymenovaní nových sudcov. Otázkou je, či sa Smer rozhodne riskovať a predložiť Fica Kiskovi bez prípravy, akoby sa nechumelilo.

A tak sa otvárajú dvere katastrofickým scenárom. Podľa najnovšieho bude Smer v parlamente voľbu kandidátov obštruovať dovtedy, kým Kiskovi nevyprší mandát. Za normálnych okolností by potom mal nových sudcov vyberať jeho nástupca vo funkcii, lenže ten vraj nebude mať komu do rúk zložiť prezidentský sľub, pretože ten musí hlava štátu skladať predsedovi Ústavného súdu. Zvoleného, lenže sľubom ešte nepotvrdeného prezidenta by tak pri výbere sudcov na Ústavný súd zastupoval predseda Národnej rady. Všetci vieme, o kom je reč.

Ak by bol Kiska v utorok povedal priamo niečo na adresu Ficovej kandidatúry, Smer by to použil ako alibi: tvrdili by, že Ústavný súd neparalyzovali oni, ale prezident, ktorý vopred – ešte pred vypočutím kandidátov atď. – vylúčil nejakého kandidáta, čím ich donútil obštruovať v parlamente. Keďže však Kiska do tejto pasce (zatiaľ) nespadol, prípadná paralýza ÚS by padala čisto na ich hlavy…

Katastrofický scenár však ešte neznamená jediný možný scenár. Do Ficovej hlavy nik z nás nevidí, ťažko však predpokladať, že by svoj zámer takto odísť plánoval celkom bez prípravy. Fakt, že Kiska v utorok o kandidátoch hovoril iba všeobecne, môže mať i iné vysvetlenie.

Inými slovami, ak by medzi Prezidentským palácom a sídlom Smeru prebiehala nejaká, hoci aj zatiaľ len sprostredkovaná, komunikácia na tému odchod Fica, prezidentov utorkový prejav by nevyzeral inak, ako vyzeral. Inak by nevyzeral ani vtedy, ak by prezident práve na takúto komunikáciu čakal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #Ústavný súd SR #voľba ústavných sudcov