Poslednýkrát

Vzhľadom na končiace sa funkčné obdobie prezidenta sa bude čoraz častejšie používať násobná číslovka poslednýkrát. Nájdu sa aj naivní optimisti, ktorí v kútiku duše dúfajú, že Andrej Kiska v poslednej fáze svojho pôsobenia v Grasalkovičovom paláci troška napraví politicky jednostranné rozhodnutia. Pokiaľ však ide o najnovšie udeľovanie štátnych vyznamenaní, neprekročil svoj tieň.

08.01.2019 22:00
kiska Foto: ,
Martin Krno.
debata (31)

Už vlani, pri príležitosti 25. výročia zrodu Slovenskej republiky, nameriaval rady od buka do buka niekdajším aktivistom VPN a Občianskeho fóra, len nikomu, kto sa podieľal na vzniku a úspešnom príbehu nášho štátu. V tejto tendencii pokračuje, ešte sa totiž našlo pár členov vedení ponovembrových hnutí, ktorých dosiaľ „nemetalizoval“. Ale určite sú to takí, čo vždy stáli na tej „pravej" strane.

V dôvodovej správe sa spomínajú najmä ich odborné výkony. A tak sa medzi výraznými osobnosťami, ktoré si vyznamenanie určite zaslúžili, ocitol inak dobrý český herec, ale čo Slováci a Česi nemajú aj lepších?, „svetom uznávaný“ psychiater, dáma, ktorá ako herečka nebola až taká zlá, no ako politička skrachovala, mimoriadne krátkodobý minister kultúry…

Akoby každý z revolucionárov zo začiatku 90. rokoch musel dostať aspoň symbolickú trafiku. Takým však nebol Richard Stanke, ktorý po troch desaťročiach akosi dobieha svojich profesionálnych kolegov. V uplynulom období síce na doskách, ktoré znamenajú svet, nikoho neoslnil, no o to viac sa vlani snažil na tribúnach protestných mítingov svojimi hysterickými výlevmi na pomerne amatérskej úrovni.

Nuž, ani Kiska nebol v novembri 1989 dajakým svojráznym hrdinom. A nie je ním ani teraz, keď plní rady svojich poradcov. Našťastie poslednýkrát.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #štátne vyznamenanie #Rad Ľudovíta Štúra