Na platy mysleli, ale nie na sneh

Máloktoré zimy na Slovensku bývajú bez snehu. Tohto roku nás metelice zaskočili hneď v jeho úvode. Páni radní najmä vo väčších mestách sa znovu tvária mimoriadne prekvapene, že technické a ľudské zdroje opäť zlyhali.

11.01.2019 08:00
debata (7)

Dnes však majú k dispozícii výhovorku navyše: zmenu zákona o pozemných komunikáciách, ktorá preniesla povinnosť odpratávať sneh z vlastníkov objektov na samosprávy. Či bola domyslená do dôsledkov, je vecou diskusie, no vážne sa ňou začali zaoberať, až keď zavládla dopravná kalamita.

ZMOS bol dosiaľ vždy chápaný ako spoľahlivý partner vlády. Kde sa stala chyba? Vedenie združenia vysvetľuje, že keď o tzv. chodníkovej novele vlani v marci Národná rada rokovala, každému poslancovi poslalo svoje pripomienky, ale potom prišli demonštrácie, pád vlády… Ako je známe, v lete sa na zimu nemyslí, vzápätí sa rozbehla kampaň pred komunálnymi voľbami. Odchádzajúci funkcionári už na odhŕňanie snehu nemysleli, tí noví to riadne podcenili.

Miestne samosprávy roky volajú po väčších právomociach i financiách. A tie skutočne postupne na ne od štátu prechádzajú – spolu so širším výberom daní, zvyšovaním miestnych poplatkov a najnovšie i platov starostov a primátorov. Musia teda počítať aj s vyšším počtom povinností, ktorých plnenie ľudia od nich oprávnene očakávajú.

Iste, žiadať samosprávne orgány, aby zabezpečovali kompletnú zimnú údržbu v každej uličke svojho chotára, je ťažko predstaviteľné. Veď aj teraz sa chopili lopát majitelia domov a nájomníci bytov. V menších obciach a na predmestiach to býva samozrejmé. Ale legislatívne novely, i tie menej dokonalé, treba plniť. Len si predstavte, ako by skončil občan, keby nedodržal zákon…

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #sneh #samosprávy #chodníková novela