Sedliacky rozum

Ako ukázali nedávne komunálne voľby, parkovacia politika v mestách je jednou z najdiskutovanejších tém súčasnosti. Parkovanie je predovšetkým lukratívny biznis. Je preto nepochopiteľné, ak sa niekto rozhodne túto „zlatú sliepku“, zveriť súkromnej firme, ako sa to pred pár rokmi stalo v Košiciach. Zmysel to dáva iba v tom prípade, ak by bol komunálny politik v tomto biznise sám zainteresovaný...

11.01.2019 22:00
debata (3)

A hoci sa proti tomuto rozhodnutiu zmobilizovali občania a podľa prokuratúry mesto porušilo zákon (firma EEI mohla spravovať krátkodobé, ale nie dlhodobé parkovanie), doteraz sa tento problém nepodarilo vyriešiť. Výsledkom je totálny chaos, pretože parkovné v súčasnosti vyberá samospráva aj súkromná spoločnosť.

Dokiaľ však súd nevydá definitívny verdikt, mesto (akokoľvek je presvedčené o správnosti svojho konania) nemôže od obyvateľov Košíc žiadať, aby za jednu vec platili dvakrát. A je úplne absurdné, aby si ľudia peniaze sami následne vymáhali od EEI!

Hoci Košičania sa už „popálili“, aspoň predstavitelia ostatných samospráv, kde sa diskutuje o parkovacej a komunálnej politike, si z tejto kauzy môžu zobrať ponaučenie. Po rokoch, keď bol všeobecný trend prenajímať si služby od externých firiem, by mohol konečne zvíťaziť zdravý sedliacky rozum a mestá si by si mali začať zakladať vlastné komunálne podniky.

Ak si v minulosti dokázali zabezpečiť parkovanie, kosenie trávnikov, starostlivosť o zeleň a údržbu ciest vo vlastnej réžii (a čo je podstatné – za oveľa menej peňazí), niet najmenších dôvodov, aby dávali zarábať rôznym pochybným schránkovým firmám.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #EEI #parkovacia politika