Čo je to také, že plagiát

Účelová komisia Akademického senátu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici konštatovala, že dvojica rigoróznych prác, z ktorých jedna patrí Andrejovi Dankovi, „obsahuje časti, ktoré sú oproti zdrojovej literatúre mierne upravené, väčšina častí však rovnako vykazuje vysokú mieru zhody so zdrojovou literatúrou, miestami je zachované členenie kapitol a podkapitol pôvodných zdrojov“.

11.01.2019 20:00
debata (197)

Podľa predsedu Akademického senátu Miroslava Krystoňa by mal predseda parlamentu zo zistení komisie vyvodiť osobnú zodpovednosť, pretože 63 z celkových 72 strán jeho rigoróznej práce vykazovalo zhodu s cudzími textami. Keďže však predseda komisie očividne chápe, o kom je reč, pre istotu ešte dodal: „Netuším, ako rozmýšľa pán predseda Národnej rady, čo pre neho znamená osobná zodpovednosť. To je možno otázka pre niekoho iného.“

Nuž predseda Národnej rady svoju osobnú zodpovednosť pochopil tak, že keď komisia síce zistila chýbajúce citácie a zhody s cudzími textami na ploche predstavujúcej viac ako 85 percent celej práce, ale v záverečnom hodnotení nepoužila slovo plagiát, jeho osobnou zodpovednosťou nie je utekať sa skryť pod najbližší kameň, ale poďakovať sa komisii, akoby ho vlastne očistila.

Politici svoje nedokvasené či podvodné akademické úspechy všade najprv zatĺkajú. Lenže potom politici aj odchádzajú z funkcií.

Našou osobnou zodpovednosťou v takom prípade bude poďakovať sa osudu za to, že Andrej Danko dal prednosť politike pred aktívnou prácou na poli práva a spravodlivosti. Podľa jeho logiky totiž nie je proti zákonu sotiť niekoho pod vlak, pretože o sácaní sa v zákone nič nehovorí. Iba o vražde. Alebo, aby sme hovorili o morálke, ak vám bude partner či partnerka vyčítať, že súbežne udržiavate pomery s desiatimi ďalšími a nepoužije pritom slovo nevera, bude to vlastne znamenať, že nie ste neverní a mali by ste mu/jej poďakovať za objektívne zhodnotenie vášho vzťahu.

Samozrejme, že politici svoje nedokvasené či podvodné akademické úspechy najprv zatĺkajú. Všade, kde sa na to príde. Lenže politici aj odchádzajú z funkcií. Môžu byť hoci i najpopulárnejšími vo svojej krajine, ako bol pred ôsmimi rokmi nemecký minister obrany Karl-Theodor Guttenberg, o ktorom sa vtedy dokonca hovorilo ako o možnom budúcom kancelárovi. A odchádzajú aj z medzinárodných funkcií ako pred štyrmi rokmi podpredsedníčka Európskeho parlamentu a šéfka nemeckej FDP Silvana Koch-Mehrin.

Je to preto, lebo mandát sa síce získava voľbami, no verejnú funkciu by mal zastávať niekto s aspoň elementárnou dôveryhodnosťou. Isteže, Danka nikto nemôže donútiť vzdať sa funkcie, dokiaľ sa tak nerozhodne sám alebo ho neodvolá parlament. Ani predstava takého Antona Hrnka ako jeho nástupcu (pretože aj nový šéf NR SR by bol zo SNS) nie je dvakrát povznášajúca.

S Dankovou dôveryhodnosťou je to však pomerne jasné i bez toho, aby sme sa teraz trápne naťahovali o zmysel pojmu plagiát.

© Autorské práva vyhradené

197 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #plagiát #rigorózna práca #Karl-Theodor Guttenberg #osobná zodpovednosť