Dvojsečná zbraň

Keď britskí konzervatívci zvíťazili vo voľbách v roku 2015, ich vtedajší líder a znovuzvolený premiér David Cameron splnil predvolebný sľub a vyhlásil referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii. Namiesto potvrdenia členstva v EÚ, za ktoré robil kampaň samotný Cameron, však tesná väčšina voličov rozhodla o odchode.

13.01.2019 20:00
debata (4)

Namiesto rozseknutia gordického uzla sa budúcnosť Británie zauzlila. Namiesto zjednotenia Britov v názore na vzťahy s kontinentálnou Európou sa Británia ešte viac rozdelila a toto rozdelenie trvá dodnes.

Ak chcel Cameron referendom umlčať euroskeptické krídlo vo vlastnej strane, dosiahol pravý opak. A ak chcel referendum, ktoré by potvrdilo zotrvanie v únii, ďalej používať aj ako zdvihnutý ukazovák smerom k Bruselu, od ktorého žiadal výnimky a výnimky z výnimiek zo spoločných pravidiel, dosiahol len to, že ponúkol Bruselu šancu (či skôr povinnosť) vyrovnať sa s Britániou definitívne.

Čo sa zmenilo za tie takmer tri roky od referenda z júna 2016? Veľká Británia stále nemá jasno v tom, ako by mali vyzerať vzťahy s úniou. Plán, na ktorom sa dohodla Theresa Mayová s vyjednávačmi únie a za ktorý už zaplatila viacerými členmi svojho kabinetu, je v Dolnej snemovni britského parlamentu deň pred hlasovaním o jeho osude v podstate rovnako nepriechodný, ako bol na jeseň minulého roka. Pripomeňme, že vtedy premiérka Mayová jeho predloženie snemovni oddialila na tento utorok.

Opoziční labouristi ho nepodporia. Nepodporujú ho severoírski unionisti z koaličnej strany DUP ani opozičná škótska SNP. A nepodporia ho ani mnohí z Mayovej konzervatívcov. Všetky strany, bez ohľadu na to, na akej strane sporu o brexit stoja, sa zaklínajú v podstate tým istým. Mayová spolu s členmi svojej vlády apeluje na poslancov, aby naplnili vôľu ľudu vyjadrenú v referende z roku 2016. Líder labouristov Jeremy Corbyn trvá na tom, že po neúspechu Mayovej plánu v parlamente majú nasledovať predčasné voľby, aby ľud rozhodol o tom, kto bude formulovať ďalšie britské stanoviská k vzťahom s EÚ. Odporcovia brexitu požadujú vypísanie nového plebiscitu, pretože prieskumy napovedajú, že ľud by tentoraz tesnou väčšinou rozhodol o zotrvaní v EÚ.

Ani jeden z ponúkaných plánov však rozdelenú krajinu nespojí. Britániu by nespojilo ani to, keby Mayovej návrh dohody s EÚ v parlamente nejakým polozázrakom napokon prešiel. Čo sa napriek všetkému stále nedá vylúčiť, pretože väčšina v parlamente sa momentálne zhodne iba na tom, že úplne najhorším plánom zo všetkých by bol odchod z únie bez dohody.

Brexit ponúka veľa možných poučení. Jedným z nich môže byť i to, že všeľudové hlasovanie nie je všeliek, ale dvojsečná zbraň. Poľahky sa môže stať spôsobom, akým si reprezentanti, ktorých si ľud volí a poskytuje im prostriedky a odborné zázemie, akurát alibisticky umývajú ruky nad vlastnou nezodpovednosťou a krátkozrakosťou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit