Dobre a s mierou

Alkohol, onen omamný čarodejník, je starý takmer ako civilizácia. Sotva sa ho zbavíme - kráčal, kráča a bude s nami kráčať. Jedno však môžeme iste - piť s mierou a dopriať si kvalitnejšie víno, pivo či rôzne trúnky.

15.01.2019 07:00
debata

Už celé jedno desaťročie v Európe spotreba alkoholu stagnuje, na Slovensku dokonca klesla. Nie o málo, bezmála o dva litre na hlavu. Lenže nič nie je také klamlivé ako štatistika, najmä tá, ktorá sleduje spotrebu alkoholu. Našinci pálili vždy načierno, a nevedno, či sa tejto záľuby vzdajú po tom, čo domáce pálenie parlament zlegalizoval. Lebo legálne páliť znamená platiť dane…

Za triezvením Slovenska je nový spôsob života. Obrovská akcelerácia životného tempa postavila popíjanie alkoholu po väčšinu pracovného týždňa mimo hry, ale v piatok večer a v sobotu mnohí ľudia zmývajú rastúci stres s pohárikom v ruke. Všimnime si, ako často mladí skloňujú slovo žúrka. Kto je jej stredobodom, je hrdinom.

Hej, pili naši starí otcovia, otcovia, pijeme my a častejšie, než si myslíme, aj naše deti. Z času na čas preblesne médiami správa, že polícia zadržala mladistvých spitých „pod obraz Boží“. Mnohí z nich ani nevedia, čo to znamená. Prečo asi?

Alkohol nie je tabuizovaná téma, ale pravdupovediac spoločnosť – štát, škola ani sama rodina – sa jej nevie zmocniť. Hovorme o pití viac a otvorene – o príjemnom líci, ale aj odvrátenom rube, spôsobujúcom tragédie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #spití mladiství #legalizácia pálenia alkoholu #akcelerácia životného tempa