Stále bez rozuzlenia

Všeobecne sa očakávalo, že Theresa Mayová utrpí v britskom parlamente porážku. Málokto však tušil, aká veľká až bude. Pokiaľ Mayová náhodou cítila aspoň okrajovú šancu, že sa jej napokon podarí snemovňu presvedčiť, realita ju odkázala celkom do ríše politickej fantázie. Jej vláda utrpela najťažšiu parlamentnú porážku v modernej britskej histórii.

16.01.2019 22:00
debata

Predseda Európskej rady Donald Tusk reagoval na hlasovanie, v ktorom bola dohoda o podmienkach vystúpenia z EÚ zamietnutá väčšinou 432 proti 202 hlasom narážkou na možnosť celkom zvrátiť brexit: Keď je dohoda nemožná a nikto nechce odísť celkom bez dohody, kto nakoniec nájde odvahu povedať, aké je jediné pozitívne riešenie?

Brexitová dohoda Mayovej vlády s úniou je po utorkovom hlasovaní zrejme už mŕtva. Nedá sa však povedať, že vôbec nikto nechce tvrdý brexit bez dohody. Mayová takto výrazne pohorela práve preto, lebo v odpore proti jej návrhu sa v parlamente spojili tí, ktorí sú celkom proti brexitu, a tí, ktorí považujú za zlú len túto dohodu, s tými, ktorým by tvrdý brexit vôbec nebol proti srsti. Zhodou okolností, toto krídlo existuje práve v Mayovej Konzervatívnej strane.

Británia zrejme bude musieť požiadať úniu o odklad marcového termínu spustenia brexitu. Na stole nie je žiadna reálna alternatíva zamietnutej dohody.

Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn po takomto hlasovaní prakticky ani nemal inú možnosť, ako položiť na stôl návrh na vyslovenie nedôvery Mayovej kabinetu. Zdalo by sa, že ponižujúca porážka v ústrednom bode existencie celej vlády nemôže mať iné pokračovanie, ako jej definitívny koniec. Také jednoduché to však byť nemusí. Mayovú v hlasovaní o dôvere pravdepodobne podporia i mnohí z tých, čo dohodu odmietli: konzervatívci, ktorí chcú radšej tvrdý brexit, ako aj severoírski unionisti z DUP, ktorí sú stále ešte Mayovej koaličnými partnermi.

Mayová začínala svoju brexitovú kariéru so slovami, že aj žiadna dohoda s EÚ by bola lepšia, ako zlá dohoda. Pokračovala narážaním na tvrdú realitu počas rokovaní s úniou, ktorá, čuduj sa svete, bráni svoje vlastné záujmy. Skončila kompromisom, ktorý mnohí jej spolustraníci považujú za presne ten druh zlej dohody, pred ktorou by mal vraj dostať prednosť tvrdý brexit. Aj tento kompromis napokon v utorok stroskotal.

Mayová však sama od seba nové voľby nevyvolá. Jednak preto, lebo konzervatívcov by momentálne čakala najskôr porážka, a tiež preto, lebo ona sama sľúbila, že do ďalších volieb už svoju stranu nepovedie.

Británia zrejme bude musieť požiadať úniu o odklad marcového termínu spustenia brexitu. Na stole v tejto chvíli nie je žiadna reálna alternatíva zamietnutej dohody a dôveryhodnosť samotnej Mayovej sa v tomto ohľade približuje nule. V opačnom prípade je pravdepodobnosť, že Británia dospeje samospádom k tvrdému brexitu, s každým dňom vyššia. Presne ako konštatuje holandský denník Volkskrant: brexit rozťal kedysi stabilnú krajinu vo dvoje a zmenil jej politikov na lumíkov vrhajúcich sa z bielych útesov do mora. Je to úžasné divadlo – ale tragické.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová