Príprava na najhoršie

Dúfaj v najlepšie, no pripravuj sa na najhoršie. Autora tohto príslovia, ako napokon väčšiny ostatných, sa vypátrať asi nepodarí. Jeho prvé rôzne písomné podoby vraj možno nájsť u Cicera, v divadelných hrách alžbetínskeho Anglicka i v Biblii.

17.01.2019 20:00
debata (3)

Slabá väčšina britských voličov, ktorá sa pred troma rokmi dala opiť rožkom prísľubu obnovenej slávy impéria po vystúpení z Európskej únie a ktorú pritom striedavo huckal a strašil bulvár, v porovnaní s ktorým ten náš vyzerá ako čítanie pre nedeľné školy, ešte nie je tým najväčším problémom Spojeného kráľovstva. Napokon, len necelé tri roky reality stačili na to, aby verejnosť začala vytriezvievať. Britská spoločnosť je stále rozdelená, podľa posledných prieskumov však dnes už odporcovia brexitu vedú o celých dvanásť percent.

Oveľa väčším problémom sú politici, ktorých účinkovanie je antitézou spomenutého príslovia. V utorok pomohli radikálni brexitéri a euroskeptici opozícii uštedriť vláde Theresy Mayovej bezprecedentnú porážku, keď jej dohodu s úniou v Dolnej snemovni potopili bezprecedentnou, viac ako 200-hlasovou väčšinou. V stredu Mayovú zborovo podržali pri hlasovaní o vyslovení nedôvery, pretože vedia, že nové voľby by pre nich dopadli zle. A vo štvrtok už začali rozprávať o návrate do bodu nula a dávať rady, ako by mal vyzerať nový návrh dohody s Bruselom.

Problém je, že bod nula od samého začiatku existoval len v hlavách populistov typu Borisa Johnsona a majiteľov bulvárnych plátkov. Žiaden rozvod nie je celkom návratom do stavu pred manželstvom. Okrem toho, na dohodu treba dvoch, a únia dávala Mayovej opakovane a rezolútne najavo, že pri hľadaní kompromisov so Spojeným kráľovstvom nemieni ohroziť sama seba. Napríklad tzv. írska poistka, ktorá má zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom aj po skončení prechodnej fázy brexitu a ktorá zástancom tvrdého brexitu toľko leží v žalúdku, sa do návrhu dohody dostala nie preto, že by Mayová znenazdajky zahorela láskou k únii, ale preto, lebo už i v takejto podobe je kompromisom, za ktorý EÚ v mene vlastnej sebazáchovy nechce zájsť.

Brexitéri sa nepripravovali na najhoršie. Ukazuje sa, že sa nepripravovali vôbec.

Labouristi vyhlasujú, že s premiérkou nebudú viesť rozhovory o riešení situácie dovtedy, kým zo zoznamu možností nevyčiarkne tvrdý brexit. Práve ten však bol doteraz jej jediným reálnym argumentom – hrozbou, ktorou sa pokúšala presviedčať parlament, aby schválil dohodu, s ktorou prišla ona.

Brexitéri sa nepripravovali na najhoršie. Ukazuje sa, že sa nepripravovali vôbec. Británia má vládu, ktorú tí, čo ju držia nad vodou, huckajú do vopred stratených pokusov dohodnúť s Bruselom veci, ktoré Brusel už raz odmietol, a ktorú sa všetci ostatní pokúšajú odvolať a zapudiť. Mienka verejnosti sa mení, lenže nové referendum stojí ešte stále mimo hlavného prúdu uvažovania veľkých hráčov rôznych politických farieb. A to príslovie? O čo menej sa ním riadia britskí politici, o to tuhšie o ňom musia uvažovať politici na kontinente. Koniec marca sa blíži.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Brexit