Právo na šikanovanie

Dvaja poslanci za Smer prichádzajú s nebezpečným návrhom na zmenu tlačového zákona. Má sa obnoviť právo politikov na automatickú odpoveď v médiách. Aj v prípadoch, keď budú noviny prinášať pravdivé informácie, overené z viacerých zdrojov a autori článkov oslovia všetky dotknuté strany.

18.01.2019 22:00
debata (45)

Kým Dušan Jarjabek a Miroslav Číž tvrdia, že má ísť iba o skutkové tvrdenia s vylúčením reakcií na hodnotiace úsudky, predseda SNS a parlamentu túto iniciatívu korunuje vrchovatou hlúposťou. Chce ju rozšíriť i na komentáre a glosy.

Ľahko sa dá predstaviť, ako by noviny potom vyzerali. Politickí funkcionári v nich budú otravovať spoločnosť dodatočným zdôvodňovaním, ako to mysleli, prečo to povedali a prečo vykonali. Keď ich redakcia zase pristihne pri klamstve, opäť využijú svoje právo na šikanovanie novinárov i čitateľov. A náčelníci extrémistických strán budú takto propagovať fašizoidné a populistické postoje na stránkach tlače, kde by inak priestor vôbec nedostali.

Andrej Danko pritom zdôrazňuje, že pôjde o články na mediálnych portáloch, a nie o „slobodné komentáre na internete". V Európskej únii sa vedie vážna diskusia o tom, ako obmedziť šírenie lží a poplašných správ anonymov na sociálnych sieťach, no šéf SNS sa k nim stavia blahosklonne, zatrúbil do útoku na „kamenné“ redakcie.

Keď Národná rada roku 2011 na základe ostrej kritiky zrušila paragraf umožňujúci bezhraničné zasahovanie politikov do médií, medzinárodné inštitúcie označovali novelizovaný zákon za „moderný a zodpovedajúci dobe“. Teraz sa kam vraciame? Do Absurdistanu? Ministerstvo kultúry, ako garant slobody tlače, by malo podobné návrhy nasmerovať tam, kam patria – do smetného koša.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #tlačový zákon #zasahovanie politikov do médií #garant slobody tlače