Dvakrát meraj...

Veci, ktoré inde fungujú a ľudom prinášajú úžitok – napr. družstevníctvo v minulosti či fotovoltaika alebo využitie biomasy v súčasnosti – sme na Slovensku dokázali sprofanovať tak, že sa javia ako vyložené zlo. Pritom stačilo dobre nastaviť pravidlá a všetko mohlo byť úplne inak...

22.01.2019 08:00
debata

Teraz hrozí, že sa rovnaký scenár zopakuje aj v prípade obedov zadarmo. Voči samotnej myšlienke nemožno nič namietať. Primárnym cieľom tohto opatrenia je, aby žiadne dieťa nebolo vylučované z kolektívu len preto, že pochádza zo sociálne slabšej rodiny.

Horšie je to však so samotnou realizáciou. Je to akoby sa niekto rozhodol chudobnému človeku darovať luxusnú limuzínu. Ten však nemá ani len na benzín, a preto mu je takýto dar v podstate nanič.

To, že tento krok bol nedomyslený si zjavne uvedomili aj v Smere, keď zaradili spiatočku a dočasne stopli obedy na základných školách.

Pokiaľ školské kuchyne nebudú adekvátne vybavené po technickej stránke, nebude v nich dostatok personálu, a najmä nebudú mať dlhodobo vyriešené otázky financovania (nehovoriac o rôznych nuansách týkajúcich sa odhlasovania detí z obedov), tak obrazne povedané, „dávať niekomu limuzínu“ nemá zmysel.

Predkladať takéto nedomyslené opatrenie verejnosti, nie je prezieravé ani z politického hľadiska: vláda iba zbytočne nahráva na smeč opozícii, ktorá potom chce všetko paušálne rušiť (čo, samozrejme, tiež nie je žiadne riešenie).

Staré príslovie hovorí: dvakrát meraj a raz rež. To by si do budúcnosti mali zobrať k srdcu všetci tvorcovia „rýchlokvasných“ reforiem, ktoré je potrebné následne reformovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obedy zadarmo