NÁZOR: Logické a nerozumné

Ťažké je bubnovať na poplach, zvolávať do boja a potom zistiť, že nepriateľ sa nedostavil alebo za seba vyslal niekoho, kto zasa až takým nepriateľom nie je. Čo robiť? No hľadať nového, predsa. Počínanie opozície pred prezidentskými voľbami je z tohto pohľadu logické. Čo však ešte neznamená, že aj rozumné.

23.01.2019 20:00
debata (169)

Na Slovensku sa dosiaľ nevyskytol relevantný prieskum, ktorý by symbol mečiarovských deformácií v súdnictve Štefana Harabina vysielal do druhého kola volieb hlavy štátu. Áno, Harabinova úderka konšpirátorov a konzumentov toxického odpadu z pochybných internetových adries je agilná, hlučná a vyžíva sa vo vyvolávaní dojmu sily.

Šefčovič spôsobil zmätok v opozičných radoch. Smer neposlal do súboja kandidáta, na ktorého by sa dal automaticky nasadiť naratív o prezidentských voľbách ako veľkom dejinnom boji Dobra a Zla.

Keď však prišlo na prieskumy, ich vlajkonosič sa vždy umiestnil minimálne až kdesi za Robertom Mistríkom a Bélom Bugárom. Nehovoriac o Miroslavovi Lajčákovi, ktorý v prieskumoch dominoval, hoci nechcel kandidovať, a teraz o Marošovi Šefčovičovi, o ktorom nikto nebude predpokladať, že by ho mal predbehnúť akurát Harabin.

Práve Šefčovič však spôsobil zmätok v opozičných radoch. Smer neposlal do súboja kandidáta, na ktorého by sa dal automaticky nasadiť naratív o prezidentských voľbách ako veľkom dejinnom boji Dobra a Zla. A tak sa ide veľká dejinná hrozba vyrobiť zo Štefana Harabina. Áno, doslova sa ide vyrobiť. Tlak na spájanie kandidátov ešte pred prvým kolom v mene toho, aby sa kandidát antisystémových síl nedostal do druhého kola, môže totiž dnes pomáhať akurát tak spomínanému kandidátovi antisystémových síl.

Nikto z tých, čo dnes kuvikajú, pritom vážne nevyslovil domnienku, že by sa Harabin mohol naozaj stať prezidentom. Hovorí sa len o tom, že je treba zabrániť mu prejsť do druhého kola, pretože by to bola reklama pre sily, ktoré predstavuje. Miera nebezpečenstva extrému však nezávisí od výsledku prvého kola prezidentských volieb, ale od množstva iných faktorov. Taký Vladimír Mečiar sa dvakrát po sebe dostal do druhého kola prezidentských volieb (1999, 2004), jeho politický pád a pád mečiarizmu to však nijako nezastavilo.

Odstupovanie kandidátov v prospech niektorého z nich je, samozrejme, legitímne a bežné. Prečo však už pred prvým kolom? V skutočnosti zatiaľ nikto neodpovedal na otázku, koľko liberárno-stredových voličov Zuzany Čaputovej bude ochotných hneď v prvom kole voliť skôr konzervatívneho spoluzakladateľa tvrdo pravicovej SaS iba preto, lebo Harabin… A ten si môže mädliť ruky: druhé kolo by preňho bola reklama. Toto je však reklama už pred prvým kolom, akú sotva mohol sám očakávať.

Tlak tábora Roberta Mistríka na to, aby sa ostatní politicky príbuzní kandidáti pokiaľ možno už pred prvým kolom vzdávali v jeho prospech, môže mať, samozrejme, i celkom jednoduchú, až primitívnu logiku. Ňou však nie je hrozba Harabina, ale zúženie konkurencie a návratnosť investície. Také jednoduché to napokon môže byť.

© Autorské práva vyhradené

169 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Štefan Harabin #Maroš Šefčovič #Robert Mistrík #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová