Koho podporí SNS?

Hoci prezidentské kandidátky sa uzavrú až vo štvrtok o polnoci, karty sú už skoro rozdané. Poslednou neznámou zostáva, či bude kandidovať extrémista Marian Kotleba.

28.01.2019 22:00
debata (17)

Keďže SNS nenašla dostatočne „prienikového človeka“, bude zaujímavé sledovať, koho odporučia voliť svojim voličom. Dá sa predpokladať, že minimálne v druhom kole to bude „koaličný“ Maroš Šefčovič.

Jedna vec sú odporúčania, druhá vec, komu dajú svoj hlas naozaj. Elektorát národniarov je rozkročený medzi Smerom a ĽSNS, preto sa môže pokojne stať, že časť z nich to „hodí“ Harabinovi alebo Kotlebovi.

Teoreticky, ak by Kotleba nekandidoval a Andrej Danko bude ďalej vyhlasovať, že „nechceme prezidenta slniečkara“, tak sa dá predpokladať, že veľká časť z tých, ktorí podľa aktuálneho prieskumu Focusu chcú dať hlas šéfovi kotlebovcov (8,2%) a šéfovi národniarov (7,8%), by mohla podporiť Harabina.

Hoci preferencie týchto troch kandidátov nemožno mechanicky spočítavať, naznačujú, že „národný tábor“ má dostatočný výtlak, aby do druhého kola prešiel niektorý z nich.

Takýto antisystémový kandidát by bol samozrejme najschodnejším súperom pre Šefčoviča i Mistríka, pretože veľká časť verejnosti by sa proti nemu dokázala zmobilizovať.

Nemožno však opomenúť dva dôležité aspekty: víťazom je momentálne nerozhodnutý volič. Takých je až 27 percent. Ten kandidát, ktorému sa tábor nerozhodnutých podarí zmobilizovať, stiahne víťazstvo na svoju stranu.

Rovnako dôležité však v týchto voľbách bude to, ako dokážu jednotliví kandidáti osloviť voličov prostredníctvom sociálnych sietí. Prezidentské voľby v USA aj brexit ukazujú, že loviť v mútnych vodách internetu dokážu najlepšie práve antisystémoví hrá­či…

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Štefan Harabin #Marian Kotleba #Maroš Šefčovič #Robert Mistrík #prezidentské voľby 2019